HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ağız kokusu gidermek için uygulanabilecek en etkili doğal yöntemler

Tıpta “halitosis” olarak bilinen ağız kokusu, içe kapanıklığa sebep olan oldukça utanç verici bir durumdur. Ağız kokusunun genellikle sadece ağızla ilgili bir problemden kaynaklandığı sanılır. Ancak dil, burun, diş etleri, bademcik, sindirim sistemi, mide ve hatta bazı sistemik hastalıklar da nefesin kötü kokmasına sebep olabilir.

Ağız kokusu gidermek için uygulanabilecek en etkili doğal yöntemler

Bu sorunun önüne geçmek için evde kolayca uygulayabileceğiniz birçok yöntem bulunuyor. Mideden gelen ağız kokusunu gidermek için ise öncelikle bir doktora görünmeniz, sindirim sisteminizle ilgili bir sorun olup olmadığının teşhis edilmesi gerekiyor.

Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?

Ağız kokusunu kalıcı olarak gidermek için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz. Öte yandan diş ve ağız temizliğinizi de aksatmamanız gerekiyor. Aksi halde, bu yöntemler sadece geçici bir çözüm sunar.

1. Maydanoz

Maydanoz, ağız kokusu için oldukça etkili bir çözümdür. Taze kokusu ve yüksek klorofil içeriği ile koku giderici bir etkiye sahiptir. Nefes kokusunu engellemek için, her öğünden sonra taze maydanoz yaprakları çiğneyebilir ya da maydanoz içeren bir besin takviyesi alabilirsiniz.

2. Aloe vera

Aloe vera, doğal bir antifungal ve antibakteriyel bitki özütüdür. Araştırmalar, plağın azaltılmasında aloe veranın klorheksidin gargara kadar etkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca, ağrının iyileşme kabiliyetini iyileştirerek kolajen oluşumunu artırır. Ağız kokusuyla mücadele etmek için kendi aloe vera gargaranızı yapabilirsiniz. Sadece biraz su kaynatın ve soğuduktan sonra içine aloe vera jeli ekleyin. Dilerseniz birkaç damla nane yağı da damlatabilirsiniz.

3. Zencefil

Zencefilin antimikrobiyal özellikleri, kötü kokuları gidermek konusunda olduğu kadar, farklı türlerde ağız ve boğaz enfeksiyonların giderilmesine de yardımcı olur. Bunun için, taze zencefil kökünü rendeleyin ve sıkın. Bu suyu, ılık içme suyuyla karıştırın ve ağzınızı çalkalayın. Bu gargarayı her öğünden sonra yapabilirsiniz.

4. Rezene

Hint mutfak kültürünün bir parçası olan rezene, ağız kokusu sorunlarını etkili bir şekilde çözüme kavuşturur. Nefesi ferahlatır ve ayrıca ağız kokusuna neden olabilecek enfeksiyonlarla mücadele eder. Bunun için bir çay kaşığı rezene tohumunu bir süre çiğneyin ve yutun. Rezeneyi dilerseniz çay olarak da tüketebilirsiniz. Yapmanız gereken; bir tatlı kaşığı rezeneyi 1,5 su bardağı suya ilave etmek ve yaklaşık 5 dakika kaynatmak. Birkaç dakika dinlendikten sonra süzerek içebilirsiniz.

5. Yeşil çay

Araştırmalar, yeşil çayın antibakteriyel ve deodorant etkisinden dolayı geçici olarak kötü kokuyu azalttığını kanıtlamıştır. Bu, muhtemelen içerdiği polifenollerin ve antioksidanların hareketlerinden kaynaklanır. Günde birkaç fincan yeşil çay içebilir veya bir polifenol yeşil çay takviyesi kullanabilirsiniz.

Screenshot_61

6. Kabartma tozu

Çalışmalar, sodyum bikarbonat olarak da bilinen kabartma tozunun ağızdaki bakterileri etkili bir şekilde öldürebildiğini göstermiştir. Yapılan bir araştırma sonucunda yüksek konsantrasyonda kabartma tozu içeren diş macunlarının ağız kokusunu etkili bir şekilde azalttığı gözlenmiştir. Kabartma tozu ile gargara yapmak için, 1 su bardağı ılık suyun içine 2 çay kaşığı kabartma tozu ekleyin ve karıştırın. Bu karışımla en az 30 saniye ağzınızı çalkalayın.

7. Sirke

Sirke asetik asit adı verilen doğal bir asit içerir. Bakteriler asidik ortamlarda çoğalmak istemezler, bu nedenle sirke gargaraları ağızda bakteri üremesini azaltabilir. 1 bardak suya 2 yemek kaşığı beyaz sirke veya elma sirkesi ekleyin. Tükürmeden önce en az 30 saniye ağzınızda çalkalayın.

8. Okaliptüs yağı

Okaliptüs yağı, farklı bakteri türleri üzerinde bakteri öldürücü bir etki gösterir. Ayrıca ağızdaki herhangi bir ağrı veya şişliği hafifletecek anti-inflamatuar ve analjezik özelliklere sahiptir. 1 bardak suyun içine 2-3 damla okaliptüs yağı damlatın ve bu karışımla günde 1 defa ağzınızı çalkalayın. Okaliptüs yağını aktarlarda bulabilirsiniz.

9. Limon suyu ve yoğurt

Limon suyu antibakteriyeldir ve kokuya neden olan bakterileri yok eder. Yoğurtta bulunan iyi bakteriler ise, ağız boşluğunun doğal florasındaki dengeyi yeniden kazandırmaya yardımcı olur. Bunun için; 1 tatlı kaşığı limon suyu ile 1-2 çorba kaşığı yoğurdu karıştırın ve bu karışımı dişlerinizin üzerine uygulayın. 5-6 dakika bekledikten sonra ağzınızı temizleyebilirsiniz.

10. Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı ağız sağlığını korumak için etkili ve popüler bir doğal yöntemdir. Anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. 1 yemek kaşığı işlenmemiş hindistan cevizi yağını 5 dakika boyunca ağzınızda gezdirin ve tükürün. Ağzınızdaki koku geçene kadar bu yöntemi her gün tekrar edebilirsiniz.

11. Susam yağı

Hindistan cevizi yağı gibi susam yağı da ağzı temizler ve diş sağlığını korur.Susam yağınının diğer bir faydası da, dişleri beyazlatmasıdır. 1 yemek kaşığı susam yağını birkaç dakika ağzınızda çevirin ve tükürün. Ardından ılık suyla gargara yapın. Bu yöntemi her sabah tekrarlayarak kronik ağız kokusu probleminin önüne geçebilirsiniz.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler