HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altınbaşak otu: Faydaları nelerdir, nasıl tüketilir?

Sarı renkli tüylü çiçekleri ile dikkat çeken altınbaşak otu, genellikle ormanlarda ve yol kıyılarında kendi kendine yetişir.

Altınbaşak otu: Faydaları nelerdir, nasıl tüketilir?

Ana vatanı Kanada olarak bilinen ot, öncelikle Avrupa'ya dağılmış ve zamanla yabanileşerek dünyanın pek çok noktasında yetişmeye başlamıştır. 3-5 cm büyüklüğünde olan çiçek kısımları, sık görünümlü olduğu için demet şeklini andırır. Altın sarısı renginde olan yaprak kısımları ise kertikli ve sivri bir uca sahiptir.

Türkiye'nin her bölgesinde yetişebilme olanağına sahip olan çok yıllık altınbaşak otunun boyu genellikle 30-40 cm ölçülerindedir, ancak bazı durumlarda 1 metreyi de bulabilir. Her yıl nisan ve mayıs ayları geldiğinde saksı veya kasa içindeki humuslu toprak içine tohumları eklenerek yetiştirilebilir. Ancak bitkinin yeterli olgunluğa erişebilmesi için yetişen fidelerin mayıs ayından güneş gören bir tarlaya veya bahçeye ekilmesi gerekir.

Altınbaşak Otunun Faydaları

Toplum arasında "mayasıl otu", "yahudi otu" olarak da bilinen altınbaşak otu, sağlık açısından son derece faydalıdır. Saponin, flavon, tanen içerisinde yer alan faydalı maddelerin başlıcalarıdır. Özellikle üst toprak kısımları toplanarak pek çok preparatın hazırlanmasında kullanılır. Ancak etkili sonuçlar alabilmek için kullanılan otun yetiştirilme koşulları büyük önem taşır. Dışarıda satılan her altınbaşak otu aynı içeriğe ve doğallığa sahip değildir.

1. İdrar söktürücüdür

iStock-1144724104

Altınbaşak otu hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülen idrar yolu enfeksiyonlarının şikayetlerini azaltmaya yardımcı olur. Özellikle çay olarak tüketildiğinde idrarın sökülmesini ve idrar kanalındaki taşların düşmesini kolaylaştırır. Ancak ileri düzeyde enfeksiyon şikayeti olan hastaların altınbaşak otundan hazırlanan çayı içmeden önce mutlaka bir hekime başvurmalarında fayda vardır.

2. Böbrek rahatsızlıklarını önler

kidney-147499_640

Altınbaşak otu günümüzde pek çok hekim tarafından kronik böbrek hastalığının doğal tedavi yöntemi olarak kullanılır. Böbrek yetmezliğine bağlı olarak yaşanan protein kaçağını ortadan kaldırır ve bu sayede vücudun daha fazla protein kaybetmesi önlenmiş olur.

3. Adet sancılarını dindirir

iStock-908343620

Adet sancılarının tedavisinde prepatlar yerine altınbaşak otunun etkilerinden faydalanılabilir. Altınbaşak otundan her gün taze şekilde hazırlanan sıcak çay ile adet kanamasına bağlı olarak yaşanan sancılardan ve kasık ağrılarından kurtulmak ve rahat bir adet dönemi geçirmek mümkün.

4. Psikolojik gerginlikleri azaltır

bed-945881_1280

Altınbaşak otu çayı, düzenli olarak tüketildiği takdirde hem beyindeki hem de vücuttaki yorgunlukların daha kolay giderilmesini sağlar. Bunun dışında uyku sürecinin düzenlenmesine de destek olur. Otun içerisinde yer alan maddeler, vücudu yatıştırır ve kısa sürede uykuya dalmaya olanak sağlar.

5. Mide ve bağırsak şikayetlerine çözüm sunar

abdominal-pain-2821941_1280

Gerek yanlış beslenme alışkanlıklarına gerekse çeşitli sindirim sistemi bozukluklarına bağlı olarak meydana gelen gaz problemlerinin giderilmesinde altınbaşak otu tercih edilebilir. Her gün düzenli olarak tüketilen bu otsu bitki, gaz şikayetlerinin yanı sıra mide ve bağırsak enfeksiyonlarının hafiflemesine de destek olur.

6. Tansiyonun dengelenmesine yardım eder

blood-pressure-1006789_640

Altınbaşak otunun içeriğindeki doğal bileşenler kan basıncını kontrol altına alarak tansiyon seviyelerini dengeler. Özellikle yüksek tansiyonu bulunan, beraberinde titreme veya baş ağrısı şikayeti olan hastaların her gün düzenli olarak tüketmeleri önerilir. Altınbaşak otunun tansiyon hastalıklarının dışında damar sertliğine de büyük faydası bulunur.

7. Kalp çarpıntısını önler

heartache-1846050_640

Kalp atışlarının zayıflamasına bağlı olarak ortaya çıkan çarpıntı, altınbaşak otunun düzenli kullanımıyla iyileştirilebilir. Özellikle aritmi gibi ritim bozukluğu yaşayan hastalar için oldukça yararlıdır. Aynı zamanda kalp sıkışması ve kalp sancısı gibi sağlık problemlerinin iyileşmesine de destek olur.

8. Egzama ve sedef hastalıklarına iyi gelir

Healthcare-and-medical-concept.-Female-scratching-the-itch-on-her-hand,-cause-of-itching-from-skin-diseases,-dry-skin,-allergy,-chemical,-allergic-to-detergent-or-dishwashing-liquid-and-dermatitis,-1127255820_2125x1416

Kaşıntı, döküntü ve kızarıklık gibi belirtilere neden olan, saç, el, bilek gibi vücudun farklı bölgelerinde meydana gelen egzama hastalığını kontrol altına almak için altınbaşak otunun yardımına başvurulabilir. Egzamanın yanı sıra sedef hastalığının tedavisinde de altınbaşak otu kullanılır.

9. Romatizmal eklem rahatsızlıklarını önler

iStock-638414922

Yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan eklem ağrısı şikayetleri, her gün 1 bardak içilecek altınbaşak otu çayı ile azaltılabilir. Ayrıca bu çayın düzenli tüketimi ayak şişliklerinin, varis nedeniyle oluşan ödemlerin ve eklem iltihaplanmalarının da iyileşmesini kolaylaştırır.

10. Göğüs nezlesine karşı etkilidir

women-698919_1280

Çocuklarda ve yetişkinlerde görülebilen göğüs nezlesinin en doğal tedavi yöntemi altınbaşak otudur. İçeriğinde bulunan flavonoids, tanen ve astringent principle maddeler, vücudun direncini artırarak nezleye bağlı ortaya çıkan burun akıntısı, ateş ve boğaz ağrısı gibi şikayetlerin giderilmesini sağlar. Ayrıca antiseptik özelliği de yine hastalığa neden virüslerin ve mikropların vücuttan uzaklaşmasına yardımcıdır.

Altınbaşak Otu Nasıl Tüketilir?

Altınbaşak otu, faydalı içeriği sayesinde tıp alanındaki pek çok tablet ilacın ve preparatın hazırlanışında kullanılır. Ancak aktarlardan satın alarak evde çeşitli şekillerde kullanabilmek de mümkündür. Toz ve çay olmak üzere iki farklı şekilde tercih tüketilebilir. Güneşte kurutularak nane veya kekik gibi kavanoz içerisinde saklanmaya uygundur. Bu sayede istendiği zaman dolaptan çıkartılarak yemeklere veya çorbalara eklenebilir. Hatta baharat amaçlı olarak etli yemeklere veya pilavlara da ilave edilebilir. Ayrıca sabah veya öğle aralarında çay olarak tüketilebilmesi de son derece uygundur.

Altınbaşak otu çayı yapılışı:

1. İnce kıyılmış veya kurutulmuş altınbaşak otunu, çaydanlık altında veya cezvede 1 su bardağı su ile kaynatın.

2. Kaynamaya başlayan bitki çayınızı 10-15 dakika kadar daha kaynatın ve altını kapatın.

3. Altını kapattıktan sonra 10 dakika kadar demlemeye bırakın. Ardından damak tadına göre sade olarak veya balla karıştırarak servis edebilirsiniz.

Hazırlanılan bu çay, her gün sabah kahvaltılarından önce veya öğle aralarında tüketilebilir. Altınbaşak otu aynı zamanda tentür yapılışı açısından da ideal bir seçimdir. Bu bitki özü haliyle cilt üzerindeki pek çok yaraların iyileşmesini destekler. Ayrıca banyo suyuna eklendiğinde cildin daha parlak ve nemli olmasına da yardım eder.

Altınbaşak Otunun Zararları

  • Böbrek veya mide rahatsızlığı olan hastaların altınbaşak otu tüketmeden önce mutlaka doktor onayı almaları gerekir. Çünkü bu tür hastalar altınbaşak otu tükettiklerinde alerjik reaksiyon veya karın ağrısı gibi sağlık problemleriyle karşılaşabilirler.
  • Altınbaşak otunun içerisinde bulunan flavon ve saponin maddeleri bazı bünyelerde yan etkilere neden olabilir. Bu maddelerin özellikle hamile kadınlar için risk teşkil ettiği söylenebilir.
  • Fazla tüketildiği takdirde bulantı ve kusmaya yol açabilir.
    Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler