HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Arpanın faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Arpa lapası nasıl tüketilir?

Türkiye’de tahıllar arası üretimde, buğdaydan sonra ikinci sırayı arpa alır. Ayrıca Almanya, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada gibi birçok ülkede yetiştirilir.

Arpanın faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Arpa lapası nasıl tüketilir?

İçindekiler

  • Arpanın Kalorisi ve Besin Değeri
  • Arpanın Faydaları
  • Arpa Nasıl Tüketilir?
  • Arpanın Zararları

Arpa, buğdaygiller grubuna giren, taneleri malt ve yem olarak kullanılan bir tahıl ürünüdür. Günümüzde daha çok arpa şehriyesi olarak tüketilir. Antik çağlardan günümüze kadar en çok üretilen besin türünden bir tanesidir. Yılda bir kez üretilir. Tohum olarak toprağa ekilir. Yaz ortalarında hasat edilir. Ortalama boyu 35 ile 100 cm olup, 5 ile 8 sayıları arasında kardeş verir. Başakları 8 ile 15 cm olan, sayıları ise 4 veya 6 arasında değişir. Nemli havayı sever. Bilinen çoğu tahıl dış kepek tabakası lif içerirken, arpanın tamamının lif içermesi, diğer tahıl ürünlerine göre daha özel yapar. İçinde bol miktarda vitamin ve mineraller vardır. Sindirim sistemi hastalıkları başta olmak üzere, birçok hastalıklara iyi gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, artrit belirtilerini azaltır, kan basıncını düşürür, cilt sağlığını korur. Bira yapımında kullanılır. İnsanlar için besin kaynağı olsa da, hayvanlar için de oldukça önemlidir.

Arpanın Kalorisi ve Besin Değeri

Miktar: 100 gram

Kalori (kcal): 74

Yağ (g): 0.44

Karbonhidrat (mg): 28.22

Protein (g): 2.26

Arpanın Faydaları

Arpa, içeriğindeki B1, B3 ve B6 vitaminleri açısından zengindir. Ayrıca fosfor, demir, magnezyum, potasyum ve selenyum mineralleri sayesinde, çoğu hastalıkların tedavisinde yardımcı olur. Çözünmez lifler sayesinde tüketildiği zaman dışkıyı yumuşatır. İdrar söktürür, idrar yollarındaki iltihabın giderilmesine yardımcı olur. Ağrı kesici özelliği ile bilinir. Erkeklerde prostat büyümesini engellemeye yardımcı olur. Vücutta safra taşı oluşumunu büyük ölçüde önler. Güçlü bir antioksidan kaynağıdır.

1. Kemik sağlığını korur

İçeriğinde bulunan bakır ve fosfor mineralleri sayesinde kemikler için oldukça faydalıdır. Arpanın içindeki kalsiyumun, sütten daha fazla olduğu bilinir. Bu nedenle kemiklerin güçlenmesine ve sağlığını dengede tutmasına yardımcı olur. Ayrıca içerisindeki manganez sayesinde sağlıklı kemik dokusunun yapılanmasında da etkilidir. Aynı zamanda B-kompleks vitaminleri sayesinde vücudun genel sağlığını da korumaya yardımcı olur.

2. Çocuklarda astımı engellemeye yardımcı olur

Çocuklar arasında en çok görülen solunum bozukluklarından biri de astımdır. Arpanın astımı engelleme özelliği bulunur. Arpa gibi tam tahıllı ürünleri tüketerek bu riski %50'ye kadar azaltmak mümkün. Özellikle çocukluk çağı astımına karşı oldukça etkilidir. Bu nedenle çocuklarda daha çok tüketilmesi önerilir.

3. Kalp ve damar sağlığını korur

Arpa, içinde bulunan doğal iltihap giderici vitamin niasin sayesinde, atardamardaki iltihap oluşumunu gidermeye yardımcı olur. Aynı zamanda damar sertleşme sorununun giderilmesine katkı sağlar. Kalp ve damar rahatsızlıklarının ve inmenin önüne geçer. Kalp hastalıklarından korunmak için tercih edilen bir besin olarak arpa gösterilebilir. Ayrıca yağ dengesini koruyarak, buna bağlı hastalıkların da önüne geçer.

4. Şeker hastalığını dengeler

İçinde diyabeti kontrol altına almayı sağlayan beta-glukanlar bulunur. Yemeklerden sonra glikozun yakımını yavaşlatır ve insülin seviyesini dengede tutar. Glikozu daha faydalı kullanmak için arpa suyu tüketebilirsiniz. Aynı zamanda arpa, glisemik oranı düşük besinler arasındadır. Diyabetli hastalarda değişen kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olur.

5. Bağırsak sağlığını korur

Bağırsak hareketliliğine destek olarak mideyi temiz tutmaya yardımcı olur. Mükemmel bir lif kaynağı olduğundan, vücuttaki toksinlerin atılmasına katkı sağlar. İçindeki diyet lifleri sayesinde bağırsaktaki faydalı bakterilere destek olur. Vücudun susuz kalması anında oluşan ishal gibi rahatsızlıkların giderilmesinde etkilidir. Ayrıca kaybedilen su miktarının tekrar kazanılmasında önemli rol oynar.

Arpa Suyu Böbrek Taşı Düşürür mü?

Toplumda böbrek taşı sorunu oldukça yaygın bir rahatsızlıktır. Ağrılı, sancılı dönemler herkesin ortak sorununu oluşturur. Arpa suyunun böyle durumlara çok etkisi vardır. Mesaneye basınç uygular ve böbrek taşının çözülmesine yardımcı olur. Böbrek taşı üretimini azaltır, tekrar etme riskine karşı savaşır. İçinde bulunan kalsiyum sayesinde taşların büyümesini önler. Böbrekleri besler ve böbrek sağlığını korumaya büyük etkisi vardır. Günde 2 bardak içilirse böbreklerdeki taşları dökmeye büyük oranda fayda sağlar.

Arpa Zayıflatır mı?

Zayıflamaya büyük oranda yardımcı olan arpa, diyet listelerinin başında gelir. İçinde bulunan lifler sayesinde zayıflamaya yardımcı olurken, kalsiyum, demir, çinko zayıflarken sağlığı korumaya büyük katkı sağlar. Diyette ara öğün olarak da tercih edilir. Vücudu toksinlerden temizler, obeziteyi önler. 3 öğün diyet listesinde yer alır, mükemmel sonuç sağlar. Fakat yanlış kullanımında çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir.

Arpa Lapası Neye İyi Gelir?

Ayrıca arpa lapası da önemli bir besindir. Avrupa'da hastane ve anaokullarda tüketilir.

  • Özellikle emziren anneler için sütü arttırıcı özelliği vardır.
  • Kolay emildiği için tokluk hissi kazandırır.
  • Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
  • Alkol ve gıda zehirlenmelerinde kullanılır.
  • Ayrıca yara, çıban ve ağrı olan alanlara sürüldüğünde kısa sürede iyileştirici özelliği vardır.
  • Dizlerde ya da kollarda şişmiş, hasar görmüş alanlarda 1 veya 2 ay kadar uygulanır. Çünkü ciltteki hasarlar 1-2 günde iyileşebilen problemler değildir.

Arpa Nasıl Tüketilir?

Arpa, günlük hayatımızda karşılaştığımız hastalıkların tedavi edilmesi için, takviye olarak tüketilebilecek bir besindir.

  • Sirke ile kaynatıldığında yara, kaşıntı, kızarıklık gibi cilt hastalıklarına iyi gelir.
  • Ayrıca arpa çayı kanı temizler, dişleri korur, soğuk algınlığına iyi gelir. Lezzetli şifa kaynağıdır.
  • Doğal kuru bitkilerle karıştırılıp kaynatıldığında sakinleştirici özelliği vardır, uykusuzluğa iyi gelir.
  • Arpa unu, bal ve sirke karıştırılıp, yüze uygulanırsa sivilce, siyah nokta, çil gibi rahatsızlıkları gidermeye yardımcı olur, cildi temizler.
  • Aynı zamanda kına, arpa unu ve sirke karışımıyla krem elde edilir ve ağrıyan bölgelere masaj yapılarak sürülür.
  • Arpa taneleri çekilip un haline getirilir. Sağlıklı ve hafif ekmek ve çorbalar yapıp tüketilebilir.
  • Kavrulup kahvenin içine konulduğu zaman mükemmel bir aroma verir.
  • Arpa günlük yemeklerde ya da içeceklerde rahatlıkla tüketilebilir, vücuda şifa dağıtır.

Arpanın Zararları

Her besin gibi arpa da fazla tüketildiğinde birtakım sorunları beraberinde getirebilir:

  • Arpa filizinin, hamilelik döneminde fazla tüketilmemesi gerekir. Ya da doktor kontrolünde tüketilebilir.
  • Glütene karşı alerjiniz varsa dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca çölyak hastalığı olanlar kontrol altında tüketmelidir.
  • İçindeki K vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlar. Kan pıhtılaşması sakıncalı olan kişiler kontrol altında tüketmeleri gerekir.
    Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler