HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Avokado: Faydaları nelerdir, nasıl tüketilir?

Defnegiller familyasından olan ve Aztek Uygarlığı'nda bereket meyvesi olarak bilinen avokado, son dönemlerde ülkemizde fazlasıyla tüketilmekte ve oldukça da popülerdir.

Avokado: Faydaları nelerdir, nasıl tüketilir?

Tüm dünyada en doğal meyveler arasında yer almasından dolayı, bebeklerin de güvenle tüketebildiği bir meyvedir. Bakır, demir, potasyum, fosfor ve magnezyum gibi vücut sağlığımızı destekleyici minerallere sahiptir. Aynı zamanda A, B, C, E ve K vitaminleri yönünden de oldukça zengindir. Proteiniyle kas gelişimini destekleyen avokado, sporcuların ve diyet yapanların favori besinleri arasında yer almayı başarmıştır. Artık hemen hemen her markette bulunarak, fiyatıyla da kolay ulaşılabilir bir hale gelmiştir.

Avokadonun Kalorisi ve Besin Değeri

Miktar (g): 104

Kalori (kcal): 165

Yağ (g): 11.48

Karbonhidrat (gr): 4.36

Protein (g): 0.61

Avokadonun Faydaları

Cilt sağlığından sindirim sistemine kadar birçok yararı bulunan avokadonun kendisi haricinde yağı, çekirdeği ve yaprakları da oldukça faydalıdır. İçeriğindeki Protein ve E vitamini birçok hastalıkla mücadele için oldukça etkilidir. Taze olarak yenilebileceği gibi farklı tüketim alternatifleri de bulunur.

1. Protein deposudur

Uzmanlar tarafından da başka besinlerle kıyaslandığında daha etkili ve protein değeri yüksek olduğu görülmüştür. Özellikle sporcuların ve gelişim çağındaki çocukların günlük beslenmelerinde avokadoya yer vermesi tavsiye edilir.

2. Kalp dostu, kötü kolesterolünse düşmanıdır

Folat açısından zengin oluşu, kalp sağlığı üzerinde olumlu etkiler yaratır. Tekli doymamış yağlar içermesi sayesinde kandaki kötü kolesterolü düşürür. Kolesterol seviyesini dengelemesi de, olası kalp rahatsızlıklarının önüne geçmesini sağlar. Günde 1 tane avokado tüketmek, sağlıklı bir kalp için yeterlidir.

3. E vitamini açısından zengindir

İçeriğindeki proteinin E vitaminiyle birleşmesi, besleyici değerini daha da arttırır. Avokadonun cilde faydaları ise, hem dışarıdan maske şeklinde uygulandığında hem de yenilerek tüketildiğinde kendini gösterir. Hücreleri yenilemesi özelliği ve yaşlanma karşıtı olması sayesinde günümüzde birçok kozmetik ürünün içeriğinde bu tropikal meyveye yer verilir. Aynı zamanda evde doğal kürler yapılarak da kullanılması mümkün.

4. Göz sağlığını korur

Lutein, lif ve karotenoid yönünden zengin oluşu, özellikle yaşlılığa bağlı göz hastalıklarından korunmayı sağlar. Göz sağlığıyla alakalı şikayetleri olan kişilerin bu besin değerlerini göz önünde bulundurarak avokadoyu hayatlarına sokmalarında fayda var.

5. Sindirim ve bağışıklık sistemini korur, güçlendirir

Sindirim sisteminde meydana gelen bozuklukların tedavi edilmesini sağladığını uzmanlar tarafından destekleniyor. Avokado mideye dokunur mu? Hayır, tam aksine midedeki iyi bakterileri besleyerek bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Hastalıklara karşı savaş açarak vücut direncini arttırır.

6. Kilo vermeye yardımcıdır

İçeriğindeki doymamış tekil yağlar vücudumuz için son derece faydalı olmanın yanı sıra, içeriğindeki oleik asit beyindeki tokluk sinyali yaratan merkezi aktif hale getirir. Yoğun lif yapısı sayesinde uzun süre tok kalmayı sağlar ve daha az yemek yeme ihtiyacı hissettirir. Özellikle sabah kahvaltılarında tüketmekte fayda var.

7. Kan basıncını düzenler

İçeriğindeki potasyum sayesinde kan basıncını düzenlemede büyük rol oynar. Kan basıncını dengelemesi sayesinde, tansiyonu da normal değerlerde tutmaya yardımcı olur. Günde 1-2 dilim yenmesi uzmanlar tarafından önerilir.

8. Kanserle savaşır

Düzenli olarak haftada 1-2 kez avokado tüketimi, vücutta oluşabilecek kanser hücrelerinin önüne geçiyor. Tüm kanser türleri riskini azaltsa da özellikle ağız, prostat ve meme kanserine karşı koruyucu etkisi uzmanlar tarafından da yapılan araştırmalarla desteklenmekte.

9. Afrodizyak etkiye sahip

Eski Aztek Uygarlığı avokadoya ağaçta çift asılı halde durduğu için ''testis ağacı'' adını veriyordu. Avokadonun cinselliğe faydaları arasında, içerisindeki potasyum sayesinde afrodizyak etki yaratarak cinsel isteği oldukça arttırması da yer alıyor. Aşk meyvesi ve gençlik iksiri olarak anılan avokadoyu, sorun yaşayan çiftlerin sofralarından eksik etmemesinde fayda var.

10. Hamile ve bebekler için ideal bir besindir

Bebeğin anne karnında gelişimiyle beraber vücutta oluşabilecek eksikliklere karşı avokadonun hamilelikte faydaları da oldukça fazladır. Aynı zamanda hamilelik döneminde yaşanacak demir eksiliğinden korur ve yumuşak yağlı yapısıyla sindirim sistemini düzenleyerek kabızlığa iyi gelir. Mide dostu olması ve yoğun lif içeriğiyle bulantıların önüne geçer. İçeriğindeki magnezyum hamilelikte rastlanan bacak kramplarını da rahatlatır. Hamilelikle beraber vücudun kalsiyum ihtiyacı artar. Bu aşamada da düzenli avokado tüketimi, gereken kalsiyum ihtiyacını karşılamada yardımcı olur.

Hamilelere faydasının yanında, avokadonun bebeklere faydaları arasında, içeriğindeki B1, B2 vitaminleri, protein ve magnezyum sayesinde, bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimini desteklemesi de yer alır. Ayrıca tüm dünyada en organik gıda seçilen avokado, ek gıdaya geçişte yumuşaklığı ve besin değeriyle bebekler için oldukça uygundur.

11. Kısırlığa savaş açar

E vitamini yönünden zengin olan avokadonun rahime faydaları da oldukça fazladır. İçerisindeki mineral, vitamin, faydalı yağ, lif ve E vitamini sayesinde rahim zarının gelişimine yardımcı olur. Yapılan araştırmalar göre avokado tüketen kadınların daha kolay hamile kaldığı gözlenmiştir. Aynı zamanda yaprağı çay olarak demlenip tüketildiğinde rahim ve idrar yolları iltihabına iyi gelir.

Avokado Yaprağının Faydaları

Meyvenin çekirdekleri ve yaprakları da en az kendisi kadar faydalıdır. Çekirdeği, kabukları soyulup rendelenip kavrularak salatalara eklenebilir. Yaprakları çay olarak tüketilebilir. Böbrek taşının düşmesine fayda sağlayan yapraklarını 10 dakika kaynatıp süzüp içerek, bu kürü 15 gün boyunca uyguladıktan sonra taşlarınızdan kurtulabilirsiniz.

Avokado Nasıl Tüketilir?

Avokado ağaçtan toplandıktan sonra olgunlaşmasını tamamlayan bir özelliğe sahiptir. Sert ve yeşilken tüketilmez, tadı oldukça acıdır. Bu nedenle sertken bir kağıda sarmak ya da elma ve muzla birlikte oda sıcaklığında olgunlaşmasını beklemek gerekir. Gerekli yumuşaklığa geldiğinde koyulaşan kabuğu da, yenilebilecek hale geldiğini anlamamızı sağlar. Diğer bir yöntemse avokadoyu pirinç çuvalında bekletmektir, ancak bu evde kolay uygulanacak bir yöntem değildir. Bu meyvenin ortalama olgunlaşma süresi 3-5 gündür.

Avokado Nasıl Soyulur?

Avokadoyu soymak oldukça basittir.

  • Gereken yumuşaklığa ulaştığında boyuna bir kesik atın ve başladığınız çizgiyi bozmayacak şekilde bıçağı döndürerek ilk noktaya gelin.
  • Bıçağı döndürürken çekirdeği hissedecek olmanız normaldir.
  • Kesme işlemini tamamladıktan sonra avokadoyu zıt yönlere çevirerek ortadan ikiye ayırın.
  • Bıçağı enlemesine saplayıp çektiğinizde çekirdek de kolaylıkla çıkacaktır.
  • Bir kaşık yardımıyla kolaylıkla kabuğundan ayırabilirsiniz.
  • Eğer püre değil dilim şeklinde kullanacaksanız kaşıkla çıkarmak yerine elma şeklinde dilimleyerek bir soyacak yardımıyla ya da bıçakla soyabilirsiniz.

Avokadonun Zararları

  • Emzirme dönemi süresinde sık tüketilmesi tavsiye edilmez, anne sütünün azalmasına neden olabilir.
  • Maske şeklinde kullanılacağı zaman hassas cilde sahip olan kişilerin dikkatli kullanması ve komple uygulama yapmadan önce doktora danışması gerekir.
  • Kolesterolü dengeleme özelliğiyle bilinse de aşırı tüketimi tam tersi etki gösterebilir, bu nedenle kolesterol hastalarının da doktoruna danışarak kullanması önerilir.
  • Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler avokado tüketiminden kaçınmalıdır. İlacın etkisini azaltma ya da tam tersi arttırma gibi sorunlara neden olabilir.
  • Avokado çok tüketilirse alerjik reaksiyonlara ve ağız içi yaralarına neden olabilir.
  • Karaciğer rahatsızlığı olan kişiler, bu meyveyi ne kadar tüketeceğini doktoruna danışmalıdır.
  • Haftada 1'den fazla cilde uygulamak hassasiyeti arttırabilir.

En Çok Aranan Haberler