HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Balkabağı: Faydaları nelerdir?

Balkabağı, lifli yapısı ve su oranı yüksek içeriğiyle hafif ve besleyici bir meyvedir. Bu lezzetli meyvenin %90’ı sudan oluşur. Hem çekirdeği hem de meyvenin içi tüketilebilir.

Balkabağı: Faydaları nelerdir?

A, B, C, K ve E vitaminleri bakımından oldukça zengin olup, demir, magnezyum, potasyum, kalsiyum, çinko, fosfor, yağ, nişasta, şeker, alkoloid, beta-karoten ve amino asit gibi bileşenleri de içeriğinde barındırır.

İçerdiği çok sayıda faydalı besin değeri nedeniyle özellikle kış aylarında sofraların vazgeçilmez meyvesi haline gelir. Fırınlanarak veya kaynatılarak tatlı şeklinde de tüketilir. Aynı zamanda veterinerler tarafından evcil hayvanlarda oluşan sindirim hastalıklarının giderilmesinde tıbbi amaçlarla kullanılır.

Balkabağının Kalorisi ve Besin Değeri

Miktar: 120 gr (1 porsiyon)

Kalori (kcal): 30

Yağ (g): 0.16

Karbonhidrat (mg): 5.51

Protein (g): 1.32

Balkabağının Faydaları

Soğuk kış günlerinde metabolizmanın yavaşlamasıyla vücut direnci azalır ve enfeksiyonlara açık hale gelir. Havaların soğumasıyla birlikte ciltte kuruma, pırıltısını ve rengini yitirmeler olur. Yorgunluk ve halsizlik şikayetleri de bu dönemde artış gösterir. Hastalıklardan korunmak ve vücut enerjisini artırmak için sofralardan, çeşitli tariflerle yapılan balkabağının eksik edilmemesi gerekir.

1. Tansiyonu düzenler

Balkabağında bol miktarda bulunan C vitamini, potasyum ve lif kalp sağlığının korunmasındaki etkileriyle, tansiyonun düzenlenmesini sağlar. Potasyum tüketimi arttığında felç olma riski azalır. Balkabağının çekirdeğinin yağında fitoöstrojen hormonu bulunur. Bu hormon, yüksek tansiyonun önlenmesini sağlar.

2. Bağışıklık sistemini güçlendirir

Balkabağının içeriğinde bulunan bol miktardaki A vitamini sayesinde, bağışıklık sistemi güçlenerek vücut direnci artar. A vitamini vücuttaki bakteri, enfeksiyon ve virüslerin neden olduğu hastalıklarla savaşmayı sağlar. Zengin C vitamini içeriğiyle soğuk algınlığına karşı korur. İçerisinde bulunan beta-karoten sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir.

3. Göz sağlığını korur

Balkabağında bulunan C ve E vitaminleri ile antioksidan ve beta karoten; göz sağlığını koruyarak gözde hasar oluşumunu önler. A vitamini sayesinde loş ışıkta görüş kalitesinin artmasına yardımcı olur. İçeriğinde bulunan zeaksantin ve lutein gözde katarakt oluşumunu önler.

4. Diyabet riskini azaltır

Glikoz, dokuları ve kasları oluşturan hücrelerin enerji kaynağı olduğundan sağlık açısından hayati öneme sahiptir. Beynin de ana enerji kaynağını oluşturur. Diyabet, kanda aşırı glikoz olduğu anlamına gelerek, ciddi sağlık sorunlarının yaşanmasına yol açar. Balkabağı, kanda bulunan glikoz seviyesinin azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kandaki insülin miktarının da azalmasını sağlar.

5. Cildi gençleştirir

Cildin kırışıklıklarını önleyerek daha genç görünmesini sağlaması, balkabağının cilde faydaları arasından başlıcasıdır. Özellikle etli kısmı cildi yenileyici ve rahatlatıcı etki gösterir. İçeriğinde bulunan karotenoidler sayesinde kanser hücrelerine karşı koruyucu rol üstlenir.

6. Kalp sağlığını korur

Zengin bir potasyum, lif ve C vitamini kaynağı olan balkabağı, kalbin güçlenmesini sağlayarak kalbi korur. Lif tüketen hastalarda koroner kalp rahatsızlığı görülme olasılığı, tüketmeyenlere oranla daha az olduğu bilinir. Lif bakımından çok zengin olan balkabağının tüketilmesi kalp sağlığı açısından oldukça önem taşır.

7. Doğurganlığı artırır

Hamilelerin, demir bakımından zengin besinleri tüketmesi doğurganlıklarının artmasına yardımcı olur. Bu meyvenin içerisinde bol miktarda demir bulunur. İçerisindeki A vitamini sayesinde gebelik döneminde, süt salgılanmasını sağlayan hormonların düzenli çalışmasını sağlar. Aynı zamanda A vitamini sayesinde bebeğin anne karnındaki gelişimini destekler. Lifli yapısı nedeniyle sindirimi kolaylaştırdığından mide ve bağırsakların rahatlamasını sağlayarak hazımsızlık problemlerine ve kabızlığa iyi gelir. Vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlayarak bebeğin korunmasına yardımcı olur. Hamilelikte balkabağının faydalarının yanı sıra aşırı tüketimi bazı doğum anomalilerine neden olabilir.

Balkabağı Zayıflatır Mı?

İçerisinde yüksek oranda lif bulundurması sayesinde uzun süre tokluk hissi yaşanmasını sağlar. Böylece daha az acıkma gerçekleşir. Zengin lif içeriği aynı zamanda sindirimi yavaşlamasına yardımcı olur. Doyurucu bir besin olup içerdiği kalori miktarı da azdır. Zayıflamak isteyenlerin diyet listesine rahatlıkla ekleyebileceği bir besindir.

Balkabağı mideye dokunur mu; aşırı tüketilmediği takdirde mideye bir zararı bulunmayıp, aksine midenin şişkinliğini geçirerek hazmın kolaylaşmasını sağlar.

Balkabağının Bebeklere Faydaları

Balkabağı, bebeğin ihtiyacı olan pek çok mineral ve vitamin ihtiyacını karşılar. Özellikle büyüme çağındaki bebek ve çocukların gelişimine katkıda bulunur. İçerdiği A vitamini sayesinde boyun uzamasını sağlar. Çocukların kemiklerinin sağlıklı gelişimine katkı sağlar. Yüksek oranda demir içerdiğinden kansızlık oluşumunu önler. İçerdiği beta karoten sayesinde vücudun mikroplardan korunmasını sağlayarak, bağışıklık sistemini güçlendirir. Lifli yapısı sayesinde bebeklerde görülen kabızlık şikayetini geçirir.

Balkabağı Çekirdeğinin Faydaları

Balkabağı çekirdeği, protein, çinko ve doymamış yağ asidi açısından oldukça zengin olup mide bulantısını önler. İçerisinde bulunan K vitamini sayesinde kan pıhtılaşmasına ve kemik erimesine iyi gelir. Omega 3 ve omega 6 içerir. Böylece cildi tazeleyerek hormonel dengeyi korur. Kabak çekirdeğinin yağında bulunan bileşenler, prostat büyümesini önler. İdrar akışının artmasını sağlayarak mesaneyi uyarır. Böylece idrar yapmada yaşanan zorluk ortadan kalkar. İdrar söktürücü özelliğe sahiptir. Vücuttaki zararlı toksinlerin atılımına yardım eder. Kötü kolesterolün oluşumunu engeller. İçerisinde bulunan triptofan isimli amino asit sayesinde seratonin hormonu salgılanmasını sağladığından daha rahat bir uyku uyumaya yardımcı olur. Bağırsaklarda bulunan parazitlerin dışarı atılmasında etkilidir.

Balkabağı Suyunun Faydaları

Balkabağı pişirildiğinde, içerisindeki vitamin ve minerallerin çoğu dağılarak kabağın suyuna geçer. Kabağın suyu pektin bakımından zengin olup vücudu zararlı maddelerden arındırır. Bağırsakların çalışmasını hızlandırır, hazmı kolaylaştırır. Kalp damar hastalığı olanlar için de oldukça fayda sağlar. Prostat bezi hastalıklarına karşı iyi gelir. Vücudun gençleşmesini sağlar. Karaciğeri hastalıklara karşı korur. İdrar yolunda oluşan iltihaplara, safra yolları ve safra kesesine iyi gelir. Kabak suyu, içerisinde az kalori bulundurduğundan kilo sorunu yaşayanlar tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Vücuttaki fazla sıvının dışarı atılmasını sağlar. Kış mevsiminde çok sık görülen grip, nezle gibi soğuk algınlığı hastalıklarına iyi gelir. Vücudun güçlenmesine destek olarak hastalıklara karşı korur.

Balkabağının Zararları

  • Çok fazla tüketilirse ciltte alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
  • Diğer turuncu ve sarı sebze ve meyvelerde olduğu gibi fazla tüketildiği zaman ten renginde sararmalar oluşabilir.
  • Fazla tüketimi ishale neden olabilir.
  • Gaz oluşumuna yol açabilir.
  • A vitamini bakımından oldukça zengin olan balkabağı fazla tüketildiği takdirde vücutta gereğinden fazla A vitamininin depolanmasına yol açar.
    Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler