HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Beta HCG nedir? Beta HCG yüksekliği, normal değeri

Evlenip mutlu bir yuva kuran çiftler bu mutluluklarını bebek sahibi olarak katlamak isterler.

Beta HCG nedir? Beta HCG yüksekliği, normal değeri

Ailenin giderek büyümesi şüphesiz her çiftin hayalidir. Bebek sahibi olmak isteyen kadınlar adet gecikmesinin akabinde heyecanla gebelik testi yaptırmak ya da bir hekime danışarak hamile olup olmadıklarını öğrenmek isterler. Bu durumda ise bakılması gereken hormon beta HCG'dir.

Beta HCG Nedir?

Beta HCG (Human Chorionic Gonadotropin), LH yani luteinizan hormonundaki gibi biyolojik ve immünolojik özellikleri olan ve genelde plasenta tarafından implantasyon sonrası salgılanan bir hormon olarak tanımlanabilir.

HCG nasıl salgılanır? Yumurta sperm tarafından döllenir ve rahim duvarına yerleştikten sonra plasenta gelişmeye ve HCG hormonu salgılamaya başlar. Salgılanan bu HCG hormonu kanda ve idrarda görülebilir. Ancak genellikle gebeliğin tespiti için hekimler kanda beta HCG değerine bakmayı uygun görürler. Çünkü bu hormon kanda idrara göre daha erken tespit edilir. Beta HCG implant embriyonun hücreleri tarafından ve bir embriyo olmadan üretilebilir. Beta HCG, anne plazmasında veya idrarda, yumurtlamadan 8 ya da 9 gün sonra tespit edilebilir. HCG, gebeliğin yaklaşık 8 ile 10. haftaları arasında maksimum seviyeye ulaşır. Hamileliğin geri kalanında ise giderek azalır.

Hamile olmayanlarda beta hcg değerleri 0-10 mIU/ml olarak görülmektedir. Peki beta hcg değeri kaç olursa hamile olunur? Eğer gebelik mevcutsa HCG değerleri ilk 24 saatte 5 mIU/mL seviyelerine kadar çıkar. Bu değer giderek yükselir ve gebe olan bir kadının hamileliğinin kesinliği ise HCG değerinin 10'dan yüksek olarak tespit edilmesiyle anlaşılır. Yani beta HCG neden yükselir sorusunun cevabı gebelikle ilişkilidir. Beta HCG testini açken ya da tokken yaptırmanız testin sonucunu etkilemez. Beta HCG değeri hesaplama işlemi gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğuna göre değişir.

  • 3. hafta: 10-50
  • 4. hafta: 5-425
  • 5. hafta: 20-7300
  • 6.hafta: 1.800-56.000
  • 7. ve 12. hafta arasında: 7.650-290.000
  • 13. ve16. hafta arasında: 13.300-250.000
  • 17. ve 24. hafta arasında: 4.000-165.000
  • 25. ve 40. hafta arasında: 3.640-117.000

Bu değerlerin belirlenebilmesi için hamilelik süresi boyunca beta HCG seviyelerinin minimum ve maksimum değerleri göz önünde bulundurularak ortalama bir değer elde edilir.

Beta HCG Testi Nasıl Yapılır?

Nasıl yapıldığına geçmeden önce beta HCG testi neden yapılır sorusunu cevaplandıralım. Beta HCG hormonu, yani gebelik hormonu kanda ya da idrarda ortaya çıkarak kadınların gebe olup olmadığının tespit edilmesine yardımcı olur.

Beta HCG değerlerine eğer kanda bakılacak ise öncelikle bir hastaneye giderek kan örneği verilmesi gerekir. Bu işlem şu şekilde yapılır;

  • Öncelikle sağlık uzmanı damarı görünür hale getirmek için kolun üst kısmına elastik bir bant bağlar.
  • Damar belirginleştirildikten sonra cilt alkolle temizlenir.
  • İğne yani injeksiyon damara sokulur, iğne ucuna bir tüp takılır ve kan tüpe doldurulur.
  • Test için yeterli miktarda kan alındıktan sonra elastik bant koldan çıkartılır.
  • İğne koldan çıkarılır ve iğnenin girdiği yerde kanamanın durması, ağrı oluşmaması ya da morarmaması için bir pamuk ya da gazlı bez ile ponksiyon yerinin üzerine bir süre bastırılır ve bant yapıştırılır.

Bu işlem kimi zaman ağrılı olabilir. Bu durum tamamen işlemi yapan kişinin profesyonelliği ile alakalı bir durumdur. Beta HCG testi için kan vermek normal kan vermekle aynıdır. Ancak teni hassas ve kan aldırma işleminden rahatsızlık duyan kişilerde bayılma, mide bulantısı, aşırı kanama, baş dönmesi, hematom ya da iğne yerinde enfeksiyon gibi bazı komplikasyonlar gelişebilir. Eğer idrarda beta HCG hormonuna bakılacaksa bunu kişi isterse bir gebelik testi alarak evde kendi uygulayabilir ya da bir sağlık ocağına giderek uzman kişiler aracılığıyla yaptırmayı tercih edebilir. Kanda gebelik testi eğer evde yapılacaksa uygun ortamın hazırlanması gerekir.

İdrar testi için kullanılacak olan idrar kabı temiz olmalıdır. Anne adayının aç ya da tok olması fark etmez ancak idrar testi öncesi idrarın sulanmaması için fazla su tüketmemeye özen gösterilmelidir. İdrar testi kan testi gibi kısa sürede sonuç vermez. Yani idrarda gebelik testi yapacaksanız sonuçların net olabilmesi için adet gecikmesinin üzerinden en az 15 gün geçmelidir. Erken dönemde yapılan testlerin negatif çıkma olasılığı yüksektir. Bu yüzden acele etmeden doğru sonuçlara ulaşmak için sabretmek en doğrusu olacaktır. Belirgin sonuç vermeyen testler göz önünde bulundurulmamalı ve test mutlaka tekrarlanmalıdır.

Beta HCG Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Beta HCG seviyeleri her zaman gebelik olduğunda yükselmez. Başka sebeplerle de beta HCG hormonu yükselebilir. Beta HCG hormonunun yükselmesinin diğer sebepleri;

  • Düşük
  • Dış gebelik
  • Gastrit
  • Boş gebelik
  • Çoğul gebelik
  • Bazı pankreas kanseri türleri
  • Bazı mide kanserleri
  • Yumurtalık ve testis kanseri
  • Down sendromu gibi doğumsal anomaliler
  • Molar gebelik
  • Karaciğer tümörü, trofoblastik tümörler, gonadal tümörler
  • Erkeklerde ise testis tümörü olduğu durumlarda beta HCG hormonunda artış görülebilir. Eğer değerler beklenenden çok yüksekse ikiz ya da üçüz gebelik olma ihtimali de bir hayli yüksektir.
  • Ayrıca bazı progesteron içeren bitkiler ve yiyecekler de beta HCG değerlerinde yükselmeye sebep olur. Beta HCG hormonunu yükselten yiyecekler; avokado, dereotu, domates, ıspanak, ay çekirdeği, ceviz ve amla yani bektaşi üzümü gibi yiyeceklerdir.

Eğer gebelik esnasında beta HCG seviyelerinde düşüş meydana gelirse bu durum akla düşük, dış gebelik ya da fetüsün anne karnında ölmüş olduğu ihtimalini getirir. Ancak kimi durumda yapılan kan ya da idrar testinin sonuçları yanlış çıkabilir. Sonucu etkileyen durumlar;

  • Çok kısa bir süre önce düşük gerçekleşmiş olması,
  • İdrar söktürücü ilaç kullanımı,
  • Kısırlık tedavisi için HCG kullanılması,
  • Heparin kullanılması,
  • Antipsikotik,
  • Hipnotik ya da bulantı önleyici ilaç kullanılmasıdır.

Bu tarz durumlar yüzünden test sonuçlarında farklılık görülebilir. Bu yüzden hekiminizi mutlaka bu konularla alakalı bilgilendirin. Hekim duruma göre sizden daha sonrası için testlerin yenilenmesini isteyebilir. Ayrıca idrarda Beta HCG'ye bakılacak ise test öncesi çok su tüketmemeye özen gösterilmelidir. Bu durum idrarın sulanmasına ve test sonucunun yanlış çıkmasına sebep olabilir. Adet tarihinin iyi hesaplanması yapılan testin doğruluğu açısından çok önemlidir. Yanlış hesaplanan regl tarihi ya da çok erken dönemde yapılan testlerin doğru sonuç verme olasılığı azalır.

İkiz Gebelikte Beta Hcg Değerleri Ne Olmalıdır?

İkiz gebelik tekil gebeliğe kıyasla kadınların daha zor bir hamilelik süreci geçirmesine sebep olur. İkiz gebelik genellikle tekil gebelikle hemen hemen aynı semptomlara sahip olsa da çoğunlukla hamilelik belirtileri daha şiddetli şekilde gözlemlenir. Mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler çok daha fazla görülebilir. Bunun nedeni mideye olan baskının fazla olmasıdır. İkiz gebelik geçiren anne adayının aldığı kilo miktarı ve kilo artış hızı tekil gebeliğe oranla çok daha fazladır. Anne karnı çok kısa sürede belirgin hale gelebilir.

Çoğul gebeliklerde kan değerleri normal gebeliklere kıyasla fark edilir bir değişkenlik gösterir. Hamileliğin ilk haftalarından itibaren yükselmeye başlayan ve belli bir döneme kadar her 48 saatte bir ikiye katlanarak yükselmeye devam eden beta HCG değerleri ikiz gebeliklerde normal gebeliklere kıyasla çok daha hızlı bir yükseliş gösterir ve katlanarak artış hızı 48 saatte 3 katına çıkabilir. Ancak tabii ki her ne olursa olsun bu yükselişin kesin olarak ikiz gebelik nedeniyle olduğu düşünülmemelidir. En kesin sonuç gebeliğin 9 ve 14. haftaları arasında yapılan ultrason muayenesinde ortaya çıkacaktır.

Dış Gebelikte Beta HCG Değerleri Ne Olmalıdır?

Dış gebelik çoğunlukla hamilelik ile karıştırılır. Semptomları hamilelik ile neredeyse aynıdır. Bu yüzden de ilk etapta anlaşılması güç olabilir. Sperm ve yumurta döllenmesiyle meydana gelen embriyonun oluşumundan itibaren HCG hormonu salgılanmaya başlar. Dış gebelik durumlarında kanda ve idrarda yapılan testler hamile olmayan bir kadının HCG değerleri ile aynıdır. Bu durum dış gebeliğin teşhisini zorlaştırır ve kişiyi oldukça zor bir durumun içerisine sokar. Dış gebelik yani ektopik gebelik olgularında erken tanı ve teşhis çok önemlidir ve hayat kurtarır.

Dış gebelikten şüphelenildiği durumlarda düzenli olarak HCG hormonunun değerleri kontrol edilmelidir. Çünkü dış gebelikle HCG değerleri ilk etapta yüksek çıksa da ilerleyen dönemlerde HCG artışında fazla bir artış olmaz. Bu da akla dış gebeliği getirir. Dış gebeliği tespit edebilmek için gereken en önemli iki şey kan testi ve vajinal ultrasondur. Bu iki yöntem tanının konulması için yeterlidir. Tanının ardından vakit kaybetmeden tedavi aşamasına geçilebilir. Bazı durumlarda beta HCG hormonu değerleri 1500 mIU/ml'nin üzerinde olsa da yani hamilelik söz konusu gibi görünse de vajinal ultrason esnasında rahim içerisinde gebelik kesesi görülmez. Böyle bir durumda dış gebelik söz konusu olur.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler