HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Brokoli: Faydaları nelerdir, nasıl tüketilir?

Brokoli lahanagiller familyasından bir sebzedir. Bu sebzenin doğduğu topraklar İtalya, dünyaya yayılması ise 20. yüzyılın başları olarak biliniyor. Elde edilen verilere göre günümüzde en çok brokoli üretimi yapan ülkeler ise Çin, Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri.

Brokoli: Faydaları nelerdir, nasıl tüketilir?

Görünümü itibariyle küçük bir ağacı andıran bu güzel sebze, ülkemizde ne yazık ki yeteri kadar tüketilmiyor. Oysa çoğu kişinin lezzetli bulmadığı brokolinin sağlığımız için birçok faydası var ve farklı pişirme şekilleriyle de her birey için cazip hale getirilebilir.

Brokolinin Kalorisi ve Besin Değeri

Miktar: 100 gr

Kalori (kcal): 33

Yağ (gr): 0,4

Karbonhidrat (gr): 7

Protein (gr): 2,8

Brokolinin Faydaları

Hemen hemen her yeşil sebze gibi brokoli de kardiyovasküler rahatsızlıklara karşı oldukça faydalı bir gıda. Kansere karşı da etkili bir sebze olan brokoli, aynı zamanda birçok vitamin ve minerale sahip. Bu mineraller göz ve kemik sağlığına katkıda bulunuyor. Aynı zamanda içerdiği yüksek lif oranıyla tokluk hissi veriyor ve zayıflamak isteyen kişilere kolaylık sağlıyor. Gövdesi ve çiçeklerinin yanı sıra, brokoli suyunun faydaları da bilinen bir gerçek.

1. Kansere karşı korur

Vücuttaki fazla östrojen hormonunu azalttığı için, özellikle de meme ve rahim kanserine karşı etkili olduğu biliniyor. Bunun haricinde birçok araştırma, brokoli, lahana ve karnabahar gibi sebzelerin düzenli olarak tüketildiğinde akciğer ve yumurtalık gibi kanser türlerine karşı oldukça etkili olduğunu gösteriyor. Haftada en az birkaç defa tüketilen brokoli, içerdiği C vitamini, bakır ve çinko ile bağışıklık sisteminizi de koruyor. Bunların haricinde, barındırdığı beta-karoten ve fosfor sayesinde cildi de enfeksiyonlara ve kansere karşı korur. Ayrıca brokoli suyu prostata iyi gelir mi sorusu için de cevap olumlu yöndedir. Prostat kanserine karşı brokolinin suyu da etkilidir.

2. Kardiyovasküler hastalıklara karşı korur

Brokoli içerdiği lifler ve vitaminlerle kolesterol seviyesini düzenler ve kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Böylece kan basıncı da normale döner. İçerdiği sülforafan adlı bileşen vücutta bulunan proteinlerin aktive edilmesini sağlar ve kan damarlarında oluşan yağ plaklarını durdurmaya yardımcı olur. Kalp rahatsızlıkları olan bireyler ya da risk taşıyanlar bu sebzeyi bol bol tüketmelidir. Özellikle de çiğ ya da haşlanmış olarak. Brokoli çiğ yenir mi diye endişelenmenize gerek yok, arzuya göre çiğ ya da pişirilmiş olarak tüketilebilen bir sebzedir.

3. Göz hastalıklarına karşı koruyucudur

Yapılan çalışmalar düzenli olarak lutein, zeaksatin ve A vitamini alımının göz sağlığını koruduğunu ve makula dejenerasyonu ve katarakt gibi hastalıkları önlediğini gösteriyor. Bu karotenoidler makula ve göz retinasında toplanarak gelen hasarları absorbe ediyor. Brokoli de lutein, zeaksatin, A, C, E vitaminleri ve fosfor açısından oldukça zengin bir sebze. Aynı zamanda A vitamini yaşlanmanın neden olduğu göz problemlerine karşı da koruma sağlıyor.

4. Sindirim sistemine iyi gelir

100 gram brokolinin içerdiği lif oranı günlük lif ihtiyacınızın %10'unu karşılıyor. Düzenli olarak brokoli tüketmek, bağırsak hareketlerini destekliyor ve kabızlık riskini azaltıyor. Magnezyum sayesinde de besinlerin sindirimini kolaylaştırıyor ve mide zarını koruyor. Ayrıca brokoli zayıflatır mı sorusuna gelecek olursak, yüksek lif oranı sayesinde tokluk hissi veren brokoli formuna dikkat edenler veya diyet yapanlar için oldukça uygun bir besindir diyebiliriz.

5. Detoks sağlar

Liflerin diğer bir yararı da detoks etkisi göstermesi. Bağırsakların temizlenmesine, toksinlerin vücuttan atılmasına yardım eder. Glucoraphanin ve glucobrassicin bileşimleri ile karaciğer enzimlerini dengeler. Bunun yanı sıra C vitamini ve kalsiyum bakımından zengin olması da kanın temizlenmesini ve ürik asidin dışarı atılmasını kolaylaştırır.

6. Kemiklere faydalıdır

İyi bir kalsiyum ve K vitamini deposu olan brokoli kemik sağlığımız için de çok faydalıdır. Kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan hastalıkların tedavisinde etkilidir. Özellikle yaşlılar ve menopoz döneminde olan kadınlar için tüketilmesi önerilir. Çünkü bu dönemde östrojen seviyesi azalır ve bu durum kemik yoğunluğunun düşmesine neden olur. Aynı zamanda hamile ve emziren kadınların da sıkça tüketmesi gerekir.

Brokoli Nasıl Tüketilir?

Brokoliyi haşlayarak ve suyunu içerek tüketmenin haricinde çorbasını da yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle brokolileri yıkamalısınız. Daha sonra tereyağı ve unu kavurup su, süt ve brokoliler eklenir. Kaynayana kadar kısık ateşte pişirilir. Süt yerine krema da kullanabilirsiniz. Daha zengin bir tat ve daha yararlı bir çorba olsun isterseniz patates veya havuç da ekleyebilirsiniz.

Brokoli Nasıl Temizlenir?

Yemeden veya pişirmeden önce 10 dakika kadar sirkeli suda bekletip, ardından durulamanız temizlemek için yeterli olacaktır. Satın alırken ise canlı bir yeşil renge sahip olmasına ve sararmış olmamasına da dikkat etmek gerekir.

Brokoli Nasıl Pişirilmeli?

Uzmanlar en iyi yöntemin buharda pişirmek olduğunu söylüyor. Bunu yaparken ise 5 dakikadan fazla bekletmemelisiniz yoksa besin değerini büyük ölçüde kaybediyor. Bu yöntemi yapamıyorsanız eğer, çiçeklerine ayırdığınız brokolileri kaynamış suda 5 dakika bekletebilirsiniz. Kızartarak tüketmek istiyorsanız da yine sadece birkaç dakika tavada tutmanız yeterli olur. Ancak besin değerini kaybedeceği için, kızartarak tüketilmesi de tavsiye edilmiyor. Brokoli nasıl yenirse faydalıdır sorusunun cevabına da bu şekilde ulaşmış oluyoruz. Az miktarda haşlamak, salatalara koymak ya da suyunu içmek en faydalı şeklidir.

Brokolinin Yeşil Yaprakları Yenir mi?

Evet yeşil yaprakları ve gövdesi de dahil bu minyatür ağaç görünümlü sebzenin her yerini yiyebilirsiniz. Hatta bu yeşil yaprakların beta-karoten ve A vitamini oranı gövde ve çiçek kısmındakinden daha fazladır.

Fibrokistlerin Tedavisi için Brokoli Kürü

Bu 21 günlük kür, kadınlarda görülen fibrokistlerin tedavisi için İbrahim Saraçoğlu'nun geliştirdiği bir kürdür. Yarım litre su kaynatılır ve bu suyun içine 200 gram kadar brokoli atılır. Brokoliler haşlanana kadar beklenir (5 dakika kadar). Daha sonra ılımaya bırakılır ve ılıyan sebze süzülür. Elde edilen bu su her gün, günde 2 defa kahvaltıdan ve öğle yemeklerinden 20 dakika önce içilir.

Bu kür 21 gün boyunca uygulamaya özen gösterilmeli ve ara verilmemelidir. Eğer isterseniz bir hafta ara verdikten sonra yeniden uygulayabilirsiniz. Ancak bu zaman zarfında dikkat etmeniz gereken başka bir nokta daha var:

Brokoli küründe yenmemesi gerekenler; kuru üzüm, portakal ve portakal suyu, ceviz, çikolata ve kahve. Kürü doğru bir şekilde uyguladığınız takdirde fibrokistlerden ve verdiği ağrılardan kurtulabilirsiniz. Ancak bu yöntemi yapmadan önce doktorunuza danışmayı unutmamalısınız.

Brokolinin Zararları

  • Aşırı brokoli tüketimi vücuttaki iyot emilimini azaltır. Bu nedenle özellikle de çiğ olarak tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Turpgil sebzeler genelde guatrojen gıdalar olarak nitelendirilir ve tiroit bezinin fazla çalışmasına sebep olurlar. Hipotiroid hastalarının fazla tüketmemesi önerilir. Bu da brokolinin guatra zararları arasındadır diyebiliriz. Lahana, karnabahar ve brüksel lahanası diğer guatrojen besinlerdir. Ayrıca iyot emilimini azaltması brokoli suyunun yan etkileri arasında sayılır.
  • İdrar yollarıyla ilgili bir probleminiz varsa vücutta su kaybına neden olabilir. Bu sebeple fazla tüketilmesi tavsiye edilmez.
  • İshal sıkıntısı çekiyorsanız da fazla miktarda brokoli ve diğer yüksek lifli besinleri tüketmeye ara vermeniz iyi olur.
  • Yine fazla miktarda tüketilmesi midede şişkinlik, gaz gibi sorunlara yol açabilir. Ayrıca mevsiminde ve taze olarak tüketilmesi de sağlığınız açısından daha faydalı olacaktır.
    Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler