KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Cilt kuruluğu: Neden olur, nasıl geçer?

    Cildin nem oranının düşmesiyle birlikte görülen cilt kuruluğu, çoğu zaman nemlendirici bakım kremleriyle önlenebilir.

    Cilt kuruluğu aşırı boyuta ulaştığında bir deri hastalığı olan egzamaya dönüşebilir. Diyabet, tiroit sorunları ya da kötü beslenme alışkanlıkları sebepleriyle cilt kuruyabilir. Kuruyan ciltte pullanma, ağrı, kaşıntı, çatlama gözlenir ve cilt kül renginde bir yapıya bürünür. Mikroplar, cildin kurumasıyla birlikte oluşan çatlaklardan içeri sızarak enfeksiyona neden olabilir. Ciltte ağrı yapan kızarıklıkların oluşmaya başlaması enfeksiyon oluşumunun habercisidir.

    CİLT KURULUĞU NEDEN OLUR?

    1. SEBUM ÜRETİMİNİN AZALMASI

    iStock-900018018

    Yağ bezlerinin meydana getirdiği bir salgı olan sebum, yaşlanmanın etkisiyle azalır. Vücut yaşlanmaya başladıkça sebum üreten bezlerin miktarı ve aktiviteleri azalmaya başlar. Aynı zaman aşırı alkol kullanımı, hormon dengesizlikleri, kötü beslenme alışkanlıkları, sürekli olarak UV ışınlara maruz kalmak da sebum üretimini azaltarak cildin kurumasına neden olur.

    2. CİLT YAĞI KAYBI

    adult-1867380_1920

    Yaşam tarzına bağlı olarak gelişen cildin yağ kaybetmesi durumu uzun süre banyo yapmak, duş esnasında uzun süre liflenmek, cilt yağını çözen kimyasal sabun kullanmak nedeniyle de gözlenebilir. Günde bir kereden fazla duş alan sporcuların, temizlik işçilerinin, aşçıların bu sorunla karşılaşma ihtimalleri yüksektir.

    3. SU KAYBI

    calm-2315559_1920

    Soğuk ya da güneşli iklim bölgelerinde bulunmak, sık sık uçak yolculuğu yapmak, uzun süre yüzmek vücudun aşırı su kaybetmesine ve sonucunda ciltte kuruluk oluşmasına neden olur. Esasında havadaki nem oranının düşük olması cildin su kaybederek kurumasının temel nedenidir. Bu sebeple vantilatör, klima, soba gibi havadaki nem oranınını azaltan iklim cihazlarının bulunduğu ortamlarda uzun vakitler geçirilmemesi tavsiye edilir.

    4. BAZI HASTALIKLAR VE İLAÇLAR

    Şeker hastalarında yaygın olarak gözlenen cilt kuruluğu, nadiren de olsa hipotiroid ve böbrek yetmezliğinin bir semptomu olarak da karşımıza çıkabilir. Sedef hastalığı ve egzama gibi deri hastalıkları, sivilce, akne ilaçları ve burun dekonjestanları da cilt kuruluğuna neden olan faktörler arasındadır.

    5. HORMONAL DEĞİŞİMLER

    Kadınların belirli dönemlerde yaşadıkları hormonal değişiklerin cildin kurumasına sebep olabilir. Cilt kuruluğu, özellikle hormon seviyelerindeki değişimin yoğun olduğu menopoz döneminin bir belirtisidir.

    CİLT KURULUĞU VE PULLANMASI

    Genel olarak kuru cilt tipine sahip kişilerde ve yaşlılarda pullanma sorunu görülür. Pullanmanın sebebi, cildin nemini kaybetmesi ve yağ dengesinin bozulmasıdır. Cildin üst tabakasında çok az miktarda bulunan suyun zamanla azalması deride çatlamalara ve pullanmaya neden olur. Cildin çeşitli nedenlerden dolayı pullanmasıyla birlikte cildin üzerinde kar tanesi gibi beyaz deri parçaları gözlenir. Yanlış beslenme, az su tüketimi ve yanlış kullanılan kozmetik ürünler cilt kepeklenmesine ve pullanmasına neden olan davranış şekilleridir.

    CİLT KURULUĞU NASIL GEÇER?

    Cilt kuruluğu nasıl giderilir diye merak edenler için pek çok bakım kürü bulunuyor. Günlük veya haftalık olarak uygulanabilen bu kürler sayesinde aynı zamanda cilt kuruluğunu önlemek de mümkün.

    1. ZEYTİNYAĞI

    extra-virgin-olive-oil-4403217_1920

    İçerisinde pek çok antioksidan ve sağlıklı yağ asidi bulunduran zeytinyağı cilt için oldukça faydalıdır.

    • Sızma zeytinyağını, bir nemlendirici görevi görmesi için cildinize incecik bir tabaka halinde düzenli olarak uygulayabilirsiniz.
    • Duştan bir saat önce ellerinize ve bacaklarınıza zeytinyağı sürün. Daha sonra duş alırken vücudunuzu çok fazla liflemeyin. Duş sonrasında ise cildinize nemlendirici krem uygulayın.
    • 2 tatlı kaşığı doğal zeytinyağı, 4 tatlı kaşığı esmer şeker, 2 tatlı kaşığı balın iyice karıştırılmasıyla elde edilen karışımı 2 dakika boyunca dairesel hareketlerle masaj yaparak vücudunuza uygulayın. Hemen ardından duş alın ve bu uygulamayı desteklemek için nemlendirici kullanın. Bu karışım hem cildinizi ölü deri hücrelerinden arındırır hem de nemlendirir.

    2. SÜT KREMASI

    Yatıştırıcı özelliğe sahip olan süt kreması cildi nemlendirerek pH dengesini korur.

    • 2 damla limon suyunun içerisine 1 çay kaşığı günlük süt ve 2 çay kaşığı doğal süt kremasını ekleyip karıştırın. Bu karışımı günde 1 kez cildinize uygulayabilirsiniz.
    • 3 yemek kaşığa una macun kıvamına gelene kadar süt kreması ekleyip karıştırın. Elde edilen karışımın macun halini almasının ardından ellerinize ve bacaklarınıza bu karışımı uygulayıp, uygulama yaptığınız bölgeleri ılık suyla durulayın. Bu karışım da aynı şekilde günde 1 kez uygulanabilir.

    3. BAL

    honey-1006972_1920

    Antioksidan, antimikrobiyal ve nemlendirici özellikleriyle dikkat çeken bal, cildi nemlendirirken pürüzsüz bir hal almasına da yardımcı olur. Ayrıca balın içeriğindeki vitamin ve mineraller de cilt sağlığını iyileştirme konusunda oldukça etkilidirler.

    • Duştan önce vücudunuzun her yerine balla masaj yapın ve 10 dakika bekleyin. Bu yöntemin düzenli olarak uygulanmasıyla birlikte daha nemli bir cilde kavuşmak mümkün.
    • Bal mumunu kısık ateşte eritin, içerisine bal ve zeytinyağı ekleyin. Bu karışımı vücudun her yerine uygulayıp 10 dakika bekleyin. Ardından duş alabilirsiniz.

    4. HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI

    coconut-oil-2535272_1920

    Hindistan cevizi yağı, özellikle kuru cilt tedavisinde kullanılan etkili bir doğal kaynaktır.

    • Uyumadan önce vücudunuzun her yerine hindistan cevizi yağı uygulayın. Uyandıktan sonra duş alarak vücudunuzu yağdan arındırabilirsiniz. Bu işlemin dönem dönem düzenli aralıklarla uygulanması cildin daha yumuşak ve pürüzsüz olmasına katkı sağlar.
    • Duştan sonra cilt hafif nemli haldeyken cilde hindistan cevizi uygulamak cildi gençleştirir. Duş sonrası deri daha esnek ve sıcak olduğu için yağ daha kolay absorbe edilir.

    5. BADEM YAĞI

    Cilt kuruluğu hangi vitamin eksikliğinden olur sorusunun cevabı olan E vitamini badem yağının içerisinde bol miktarda bulunur. Ayrıca bademin antioksidan özellikleri de cilt sağlığı için oldukça önemlidir.

    • Badem yağını kısık ateşte ısıtın. Ilık bir hale gelen yağı duştan yarım saat önce vücudunuza masaj yaparak yedirin.
    • Ilık sütün içerisine 1 çay kaşığı doğal badem yağı ekleyin ve bu sütü uyku öncesi için. Bu sayede hem cildinizi besleyebilir hem de rahat bir uyku çekebilirsiniz.

    YÜZ KURULUĞU İÇİN DOĞAL YÖNTEMLER

    Yüzdeki kuruluğun sebep olduğu kızarıklıkların sert bir şekilde kaşınması yüzde kalıcı hasarları meydana getirebilir. Bunun önüne geçebilmek için özellikle yüzdeki kuruluk ve kızarıklık nasıl geçer konusunda bilgi sahibi olunması gerekir.

    • Avokadonun cildi yumuşatma ve pürüzsüzleştirme etkilerinden faydalanabilmek için olgunlaşmış avokadoyu ezip içerisine 2 çay kaşığı bal ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı yüzünüze maske olarak uygulayın. Yaklaşık 10 dakika sonra yüzünüzü maskeden arındırabilirsiniz.
    • Neem yaprakları yüzdeki döküntüleri azaltır ve kaşıntıların şiddetini azaltır. Bunun için birkaç tane neem yaprağını suda kaynatın ve süzün. Soğumasını bekledikten sonra bu suyla yüzünüzü yıkayın. İşlemi haftada en az 2 kere tekrarlayın.
      Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler