HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Elma sirkesi: Faydaları nelerdir?

Elma sirkesi birçok alanda kullanılan faydalı bir sıvıdır. Elma sirkesi elde etmek için öncelikle elmalar mayalandırılır. Daha sonra mayalar elmadaki şekeri alkole dönüştürür. Ardından karışımın içine alkolü asetik aside fermente eden bakteriler eklenir.

Elma sirkesi: Faydaları nelerdir?

Elma sirkesinin yaklaşık %5-6'sını asetik asit oluşturur. Bunun haricinde içeriğinde su, tuz ve bazı vitamin ve mineraller de yer alır. Uzun zamandır hem yemeklerde hem de bazı hastalıkların tedavisinde kullanılır. Hatta porselen veya cam eşyaları parlatmak, giysilerdeki lekeleri çıkarmak gibi amaçlarla da sirkeden faydalanılır.

Elma sirkesi nasıl içilir; genelde tek başına içilmesi tavsiye edilmez, bu yüzden suyla karıştırılabilir. 1 bardak su ve 1 yemek kaşığı sirke karışımı, sirkenin keskin kokusunu ve tadını sindirmeye yeterli olur. Gene de içmekte zorlanılması durumunda 1 tatlı kaşığı bal da eklenebilir.

Elma Sirkesinin Kalorisi ve Besin Değeri

Miktar: 100 gram

Kalori (kcal): 21

Yağ (g): 0

Karbonhidrat (g): 0.9

Protein (g): 0

Elma Sirkesinin Faydaları

Elma sirkesi iyi bir C vitamini kaynağıdır. Aynı zamanda sağlığa birçok faydası bulunan potasyum, kalsiyum ve sodyum gibi mineralleri de içeriğinde barındırır. Elma sirkesi hangi hastalıklara iyi gelir diye bakacak olursak; kalp ve damar hastalıkları, tip 2 diyabet, diş ve diş eti problemlerine sağladığı faydalarla karşılaşırız. Bunların dışında insan vücuduna birçok faydası daha bulunur.

1. Kan şekeri seviyesini düzenler

Elma sirkesi antiglisemik özellikleri sayesinde kan şekerini düzenler. Bu sebeple özellikle de tip 2 diyabet hastaları ve insülin direnci olanlar için takviye besin olarak önerilir. Yapılan çalışmalara göre yemek yemeden önce elma sirkesini su ile seyrelterek içmek kan şekeri seviyesinin düzenlenmesini sağlar. Buna ek olarak karbonhidrat alımını düşürüp lif seviyesini artırmak da daha etkili olur.

2. Kepeklenmeyi önler

Saçlara parlaklık vermesinin yanı sıra asit oranı sayesinde kafa derisinin pH seviyesini değiştirerek kepeklenmeye neden olan maya oluşumunu engellemesi elma sirkesinin saça faydaları arasındadır. Doktor Mehmet Öz'e göre kepeklenmeyi önleminin en güzel çözümü elma sirkesidir. Bunun için suyla karıştırılan elma sirkesinin bir sprey şişesine doldurulup, püskürtülerek saça sıkılması ve ardından 15-45 dakika arası bu karışımın saçlarda bekletilmesi gerekir. Elma sirkesiyle yapılan bu uygulamadan sonra saçlar her zamanki gibi şampuan veya sabunla yıkanabilir.

3. Kalp rahatsızlıklarına karşı korur

Elma sirkesi kan basıncını düşürür ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL'nin artmasına ve kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Böylelikle kalp sağlığını korur, damar tıkanıklıkları ve diğer kalp-damar rahatsızlıklarının görülme riskini azaltır.

Screenshot_53

4. Ağız kokusunu önler

Eğer düzenli olarak dişleri fırçalamak ve ağız bakım sularıyla gargara yapmak ağız kokusundan kurtulmayı sağlamıyorsa, 1 bardağa 1 çay kaşığı elma sirkesi katıp içilebilir veya ağızda çalkalayıp tükürülebilir. Bu uygulamalar kokuya neden olan bakterilerin ölmesini sağlar. Bunun haricinde sirke ile dişleri fırçalamak dişlerin beyazlamasına yardımcı olur. Ancak elma sirkesiyle yapılan fırçalamanın ardından fazla süre geçmeden ağız su ile çalkalanıp, durulanmalıdır. Aksi takdirde diş minesi aşınabilir.

5. Vücuda enerji verir

Bazen egzersiz yapmak ya da çok stresli olmak vücutta laktik asit birikmesine ve yorgunluk hissine neden olur. Elma sirkesinde bulunan amino asitler bu konuda panzehir olarak iş yaparlar. Ayrıca elma sirkesi yorgunluğu geçirecek potasyuma ve çeşitli enzimlere de sahiptir. Enerji toplamak istenilen zamanlarda sirkeli su tüketmek veya salatalara sirke eklemek en sağlıklı tercihler arasındadırlar.

6. Vücut detoksuna yardımcı olur

Elma sirkesi vücudun pH seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur. Cilt ve kan dolaşımı için çeşitli iyileştirici özelliklere sahiptir ve bu sayede vücutta, özellikle de karaciğerde oluşan zararlı çevresel toksinlerin giderilmesine yardımcı olur. Enerji seviyesini artırırken kanın doğal filtrasyon sürecini de destekler. Aynı zamanda daha iyi bir lenf dolaşımı sağlamak için lenf yumrularını temizler ve bağışıklık sisteminin tepkisini iyileştirir.

7. Cilt sorunlarını iyileştirir

Elma sirkesinin cilde faydaları da uzun zamandır bilinir ve çeşitli problemlerin çözümünde elma sirkesi kullanılır. Elma sirkesini yüz toniğinin içine katarak kullanmak ciltteki kırmızı lekelerin azalmasını sağlar ve pH dengesinin ayarlanmasına yardımcı olur. Bilinen diğer bir faydası ise vücutta oluşan siğillerin düşmesinde etkili olduğudur. Elma sirkesinin siğiller üzerindeki etkisinden faydalanmak için, yatmadan evvel pamuğa bir miktar elma sirkesi dökülür. Pamuk siğilin üzerine koyularak bir yara bandı veya sargı bezi ile sabitlenir, sabah olduğunda çıkarılır. Eğer siğil düşmediyse aynı işlem 1-2 defa daha tekrarlanabilir.

Elma Sirkesi Zayıflatır mı?

Elma sirkesi kilo verme hızını artırır. İçerisinde bulunan asetik asit sayesinde mide nişastasından sorumlu enzimlere müdahale ederek besinlerden alınan karbonhidratın bir kısmını absorbe eder. Böylelikle yağ yakımını da hızlandırır. Aynı zamanda tokluk hissi verir. 1 bardak suyun içine 1 çorba kaşığı elma sirkesi karıştırarak içmek öğün aralarındaki açlık hissini yatıştırır.

Elma Sirkesinin Zararları

  • Cildi temizlemeye ve pH dengesini dengelemeye katkı sağlamasıyla bilinmesine rağmen hassas bir cilde sahip olan bireylerde içerdiği asit miktarından ötürü tahrişe veya ciltteki lezyonların daha da kötüleşmesine sebep olması gibi elma sirkesinin cilde zararları da bulunur.
  • Uzmanlar, elma sirkesinin besinlerin mideden atılma sürelerini geciktirdiğini, bu durumun da özellikle tip 1 diyabet hastalarında gastropareziye ve kan şekeri seviyesinin kontrol edilebilmesinin güçleşmesine sebep olabileceğini söylüyor. Gastroparezi belirtileri ise mide yanması, ekşimesi ve bulantı.
  • Elma sirkesi mideye zarar verir mi; bazı bireylerde iştah eksikliği ve bulantıya sebep olduğu görülmüştür. Ayrıca asit miktarının yüksek olmasından dolayı özellikle de sindirim problemi yaşayanlar, midesinde yanma ve ekşime şikayetleriyle karşılaşabilirler.
  • Elma sirkesinin mideye etkilerinden yola çıkılarak aç karnına elma sirkesi içmek zararlı mı diye bakacak olursak; her ne kadar sabahları aç karnına içildiğinde yağ yakımı için etkili olsa da mideye zarar verir. Özellikle de suyla seyreltmeden direkt olarak içilen elma sirkesi mide delinmesine dahi sebep olabilir. Sirkenin yıkıcı etkilerinden kaçınmak için günde 2 yemek kaşığından fazla tüketilmemesi önerilir.
  • Elma sirkesi dişlerin beyazlamasında ve diş eti problemlerinde fayda sağlasa da özellikle fazla miktarda kullanıldığında diş minesini tahrip edebilir. Bu yüzden her zaman su ile seyreltilerek kullanılması tavsiye edilir.
  • Elma sirkesinin aşırı tüketimi kemiklerdeki mineral yoğunluğunu düşürür ve kemiklerin zayıf ve kırılgan bir hale gelmesine yol açar. Bu sebeple özellikle osteoporoz rahatsızlığı olan kişiler fazla tüketmekten kaçınmalıdırlar. Ancak topikal (harici) olarak uygulamak zararlı değildir.
    Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler