KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Günlük yürüyüş yapmanın sağlığa yararları

    Çağımızın getirisi teknolojik yaşam tarzı, insanları evlere ve ofislere kapalı, daha az hareketli ve fiziki olarak kolaylaştırılmış bir hayatı insanlara sunuyor. Ama aslında kolaylık ve rahatlık gibi görünen bu yaşam tarzı insanları hareketsizliğe dayalı birçok hastalığın ve sağlıksız bir yaşamın kıyısına sürüklüyor.

    Hayat düzenimizi bozmadan sadece günlük yürüyüş yaparak birçok hastalığın önüne geçebilir ve çok daha sağlıklı bir yaşam sürdürebiliriz. Sadece her gün düzenli olarak yürüyüş yapmak kalp damar hastalıklarından tutun zihinsel hastalıklara kadar birçok sağlık probleminin önüne geçmek için büyük fayda sağlar.

    GÜNLÜK YÜRÜYÜŞ YAPMANIN FAYDALARI

    1. KALP SAĞLIĞINI KORUR

    heart-4248636_1920

    Yapılan bir araştırmaya göre günlük düzenli olarak yapılan yarım saatlik yürüyüşün kalp hastalıkları riskini %30 oranına kadar düşürdüğü gözlemlenmiştir. Günlük düzenli olarak yapılan yürüyüş kalbin daha düzenli kan pompalamasını sağlayıp kardiovaskuler sistemin yani kalp ve damar siteminin korunmasına büyük yarar sağlar. Kandaki kötü kolesterol seviyesini de düzenleyerek aynı zamanda dengesiz ve hareketsiz bir yaşamın sonucu olan inme felç riskini de düşürür. Kadınların özellikle menopoz sonrası dönemlerde düzenli yürüyüş yapması bu riskin en aza indirilmesi için doktorlar tarafından tavsiye ediliyor. Ayrıca kan dolaşımını artırdığı için yürüyüşün cilde faydaları da oldukça fazladır.

    2. DİYABETE KARŞI KORUR

    diabetes-777002_1920

    Dünya Sağlık Örgütü'nün geleceğin en yaygın hastalıklarından biri olma ihtimaline dikkat çektiği ve ciddi bir salgın hastalık olarak nitelendirdiği diyabet hastalığı; erken ölüm riskini artıran, hareketsizliğe ve genetik faktörlere bağlı bir hastalıktır. Düzenli yürüyüşün zayıflamaya etkisi fazla kilolardan kurtulup insülin direncinizi azaltarak diyabete yakalanma riskinizi en aza indirecektir.

    3. OSTEOPOROZA KARŞI KORUR

    knee-1406964_1920

    Hareketsiz bir yaşamın getirdiği hastalıklardan biri de osteoporoz (kemik erimesi)'dir. Osteoporoz, ilerleyen yaşlarda hareketsizlikle birlikte kemiklerin güçsüzleşmesi ve kırıklara daha elverişli hale gelmesidir. Düzenli yürüyüşün kemikleri güçlendirerek osteoporoz riskini özellikle menopoz sonrası kadınlarda %40 oranından %30 oranına düşürdüğü gözlemlenmiştir.

    4. KAS SAĞLIĞINI KORUR

    Yaşın ilerlemesi ve hareketsizlik ile birlikte insan vücudunda düzenli olarak kas yıkımı başlar. Kas yıkımı vücuda alınan kalorinin daha zor yakılması ile kilo alımını hızlandıran unsurlardan biridir. Düzenli yürüyüş yapmak kas kaybını en aza indirir ve kasların korunmasını sağlar. Bu da vücudun kalori yakımın hızlanması anlamına gelir. Yürüyüş vücudu sıkılaştırır mı? sorusuna buradan yola çıkarak cevap vermek gayet mümkündür. Daha kolay ve hızlı yakılan kalorilerin vücutta birikimi azalacak ve daha sıkı bir görünüme kavuşmanız kolaylaşacaktır. Vücuttaki en büyük kas grubunun bacaklar olduğu da göz önünde bulundurulursa yürüyüşün bacaklara faydaları ile birlikte kalori yakımı daha da hızlanacaktır.

    5. KİLO KONTROLÜNÜ SAĞLAR

    Günümüz hastalıklarının birçoğu aşırı kilodan kaynaklanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 1.6 milyar kişi fazla kilolu ve bunlardan 600 milyonu ise obez. Türkiye'de ise her 5 kişiden biri obez sınıfına girmektedir. Obezite kalp-damar hastalıklarından psikolojik bozukluklara kadar birçok problemi yanında getiren bir hastalıktır. Günlük yürüyüş obezite ile mücadelede etkin bir silahtır. Günlük düzenli olarak yapılan 30 dakikalık yürüyüş ortalama 200 kalori yakılmasını sağlar. Bu yürüyüşün sağlıklı beslenme ile desteklenmesi obezite riskini minimuma indirir. Burada önemli bir ayrıntı da dikkat çekmektedir, yapılan araştırmaya göre tempolu yürüyüşün faydalarının yavaş gezinti halindeki yürüşe göre çok daha fazla olduğudur. Tempolu yürümek kalp atış hızını yükselterek daha çok kalori yakılmasına neden olur ve metabolizma hızını artırarak yürüyüşün sonrasında bile fayda sağlamaya devam ettirir.

    6. STRESE KARŞI KORUR

    woman-2696408_1920

    Çağımızın getirdiği yaşam tarzının bize verdiği zararlardan biri de stresdir. Stresin hayattan alınan zevki düşürmekten, metabolik bozukluklara kadar birçok zararı vardır. Günlük düzenli olarak yürüyüş yapmak kan basıncını düzene sokar ve endorfin, yani mutluluk hormonu salgılanmasını sağlar. Mutluluk hormonu salgılanması ile birlikte hayata daha pozitif bakmaya ve yaptığınız işlerden daha çok zevk almaya başlarsınız. Endorfin hormonu salgılanması metabolizmanızın hızlanmasından bağırsak sisteminizin düzenlenmesine kadar birçok fayda sağlar.

    7. BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR

    Eskiden daha güçlü olan bağışıklık sistemimiz her geçen zaman giderek zayıflıyor. Bunun nedeni sağlıksız beslenme, hazır ve hormonlu gıdalar, hareketsiz bir yaşam ve stres seviyemizin yüksekliği ile yaşam kalitemizin düşmesidir. Günlük düzenli olarak yapılan yürüyüş bağışıklık sistemi fonksiyonlarını geliştirerek T-hücrelerinin yok edilmesine yardımcı olur. Bu da hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı ve hastalıklardan daha kısa sürede kurtulmamızı sağlar.

    8. BEYİN SAĞLIĞINI KORUR

    Düzenli yürüyüş yapmak beyindeki hipokampus bölgesinin etkinliğini artırır. Hipokampusun görevleri duyguları ve hafızayı yönetmek, yer hafızası oluşturmak, kısa süreli ve yeni hafıza oluşumunu sağlamaktır. Depresyon, alzheimer hipokampusun zarar görmesine neden olur. Düzenli olarak yürüyüş yapıldığında stres hormonlarının seviyeleri düşer beyin ve hafızanın korunması için beyin fonksiyonlarının korunması da sağlanmış olur.

    9. KANSERE KARŞI KORUR

    table-2723873_1920

    Araştırmalara göre düzenli yürüyüş yapmak meme ve kalın bağırsak kanserlerine karşı önemli derecede koruma sağlıyor. Düzenli yürüyüş yapan kadınlarda mem kanseri riski %25 oranında azalıyor. Bir diğer araştırmaya göre ise düzenli yürüyüş yapmak %24 oranında kalın bağırsak kanserini riskini düşürüyor. Düzenli yürüyüş yapmanın kalın bağırsak kanserine karşı korumayı bağışıklık sistemini düzenleyerek, bağışıklık sistemini güçlendirerek, zararlı hormonların salgılanmasını azaltarak ve kilo alımını önleyerek sağladığı biliniyor. Kanser hastaları üzerinde yapılan gözlemler kanser hastalarına düzenli olarak yürüyüş yaptırıldığında ölüm oranlarının %60'a düştüğünü gösterdi.

    10. TANSİYONU DENGELER

    Tansiyon insan vücudunun kan basıncını belirtir. Düşük tansiyon ani baş dönmeleri ve göz kararmaları şeklinde belirtiler gösterir. Ani baş dönmeleri sonucu düşme olaylarında başın yere çarpması ile birlikte ciddi hasarlar alınabilir. Yüksek tansiyo ise kalp, beyin, böbrekler ve büyük atardamarlara dolaylı ve doğrudan zarar verir. Tansiyon değerlerindeki dengesizlikler inme(felç) riskini de oldukça yükseltir. Düzenli yürüyüş yapmak kalp ve damar sistemini koruyarak, hormonları dengede tutarak ve psikolojik sağlığı koruyarak tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur. Tansiyon kaynaklı hastalıkların da önüne geçilmesinde büyük önem taşır.

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler