HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hibiskus çayı: Faydaları nelerdir, nasıl hazırlanır?

Hibiskus, ebegümecigiller ailesine mensup, ana vatanı Afrika olan bir bitkidir. Asya kıtasında ise genellikle Tayland ve Çin’de yoğun olarak yetiştirilir. Ülkemizde yetişen Japon gülü ve hatmi çiçeği de hibiskus bitki çeşitleri arasında yer alır.

Hibiskus çayı: Faydaları nelerdir, nasıl hazırlanır?

Çöl iklimi koşullarında yetişmeye uygun olan hibiskus bitkisinin Arapça dilindeki ismi kerkedehtir. Zamanında Cezayir ve Sudan çöllerinde yaşayan bedevi toplulukların çöl seyahatleri esnasında susuzluklarını gidermek için hibiskus tüketmesi, bu bitkinin vücuttaki sıvı eksikliğini giderdiğine dair dikkat çekici bir bilgidir.

Hibiskus, Latince bir isim olup; vücudu ferahlatıp bedene şifa veren anlamına gelir. Hibiskus bitkisi, yazları mor ve pembe renkte çiçek açar ve çiçekleri sonbahara kadar açık durur. Kış mevsiminde ise yaprakları dökülür. Boyu 6 metreye kadar uzayabilir. Halk arasında Mekke gülü, amber çiçeği, nar çiçeği olarak da bilinir.

Hibiskus bitkisinde bol miktarda demir ve C vitamini bulunur. Aynı zamanda antioksidan ve askorbik asit bakımından da oldukça zengindir.

Hibiskus Çayının Faydaları

  • Hibiskusun içeriğinde bulunan bol miktardaki antioksidan kolesterolün dengelenmesinde sağladığı faydayla kalp hastalıklarından korunmaya yardımcı olur.
  • Askorbik asit ve C vitamini bakımından zengin olması sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarından korur.
  • Vücuttaki sıvı atılımına karşı sıvı eksikliğini karşılayarak susuzluğu giderir. Aynı zamanda vücutta bulunan zararlı toksinlerin dışarı atılmasına da yardımcı olur.
  • Antioksidan ve antitümör özellikleriyle kanserli hücrelerdeki gelişimi önler. Özellikle mide kanseri üzerinde oldukça etkilidir.
  • İdrar söktürücü özelliğe sahiptir.
  • Kan basıncının dengeler, hipertansiyon tedavisinde kullanılan doğal bir kaynaktır. Bu özelliğiyle aynı zamanda diyabet hastalığına karşı da fayda sağlar.
  • İçerdiği antioksidan sayesinde karaciğerdeki serbest radikalleri ve vücut dokularını nötralize ederek karaciğer hastalıklarına karşı koruyucu görev üstlenir.
  • Kadınların adet dönemlerinde yaşadıkları ağrı ve kramplara iyi gelir, ağrının dinmesini sağlar. Hormonların dengelenmesine yardımcı olur.
  • İçeriğinde bulunan vitamin, mineral ve flavonoidler sayesinde antidepresan görevi görerek sinir sistemini sakinleştirir, zihnin ve bedenin rahatlamasını sağlar.
  • Sindirim sisteminde oluşan hazımsızlığa iyi gelir. Bağırsak hareketlerini artırarak kabızlık oluşumunu önler.
  • Yüksek orandaki demir içeriğiyle kansızlığa iyi gelir.
  • Hibiskus çayının düzenli tüketimi vücutta bulunan bakırın dışarı atılımını kolaylaştırarak karaciğer ve böbrekte bakır birikmesiyle meydana gelen wilson hastalığını önler.

Hibiskus Çayı Zayıflatır Mı?

Hibiskus, diüretik etkisi sayesinde ödem atmayı sağlarken laksatif etkisiyle de metabolizma hızını artırır. Karın şişkinliğini önler ve bağırsaklardaki çalışmayı artırarak kabızlık sorununu giderir. Hibiskus ekstratı, karbonhidrat ve nişasta emilimini azalttığından zayıflamaya yardımcı olur.

Hibiskusun içerisinde bulunan mineraller, uzun süreli tokluk hissi yaratarak kilo vermeye yardımcı olur. Aynı zamanda vücuttaki yağ emiliminin azalması sağlar, fazla toksinlerin ve yağın vücuttan dışarı atılımını hızlandırır. Bütün bu sebeplerden dolayı hibiskus çayı; zayıflamak isteyenler tarafından rahatlıkla diyet listelerine dahil edilebilir.

Hibiskus Çayı Nasıl Hazırlanır

Doğal ortamdan toplanan hibiskus bitkisinin yaprakları ile sapları ayrılır ve çiçekleri güneşte kurutulur. Organik ürün satan marketlerden ya da aktarlardan da kurutulmuş hibiskus çiçeği temin edilebilir.

1. Öncelikle su kaynatılır ve bir su bardağının içerisine dökülür.

2. Bardaktaki kaynamış suyun içerisine 1 yemek kaşığı hibiskus çiçeği koyulur.

3. 3 dakika kadar demlenmesi beklendikten sonra süzülerek içilebilir.

Screenshot_10

Hibiskus Çayı Ne Zaman İçilmeli?

Düzenli olarak 10 gün boyunca, günde 2 kez içilebilir. Sürekli olarak tüketilmemesi gerekir. 3 ayda bir, 10 gün boyunca düzenli içilmesi faydalı olur.

Hibiskus Çayı Aç Karnına Mı İçilir?

Hibiskus çayının günde 2 kez aç karnına tüketilmesi daha faydalıdır. Hazımsızlığı gidermek için tüketildiğinde ise yemeklerden sonra tok karnına içilebilir.

Hibiskus Çayının Yan Etkileri

Hibiskusun aşırı tüketilmesi tansiyonun çok fazla düşmesine sebep olur. Dolayısıyla tansiyon hastalarının hibiskus çayını tüketmesi baygınlık gibi sorunlara yol açabilir. Aynı şekilde kolesterol hastalarının da hibiskus çayını tüketmeden önce hekime danışmaları gerekir.

Fazla tüketimi bazı kişilerde halisülasyona neden olabilir. Hibiskusun içeriğindeki antosiyaninden dolayı tiroit ve guatr hastalarının da tüketmesi uygun değildir.

Herhangi bir hastalığından dolayı ilaç kullanan kişiler ise, hibiskusun kullanılan ilaç ile etkileşeme girerek vücuda zarar verme olasılığını göz önünde bulundurarak, bu dönemlerde hekime danışarak hibiskus çayını tüketmesi daha doğru olur.

Hibiskus Çayı Hamilelikte İçilir mi?

Düşüğe sebep olabileceği için hekimler tarafından hamilelerin hibiskus çayını tüketmemesi önerilir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler