HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Karaciğer nerede, ağrısı nereye vurur?

Antikor üretimi, kan şekeri seviyesinin dengede tutulması, vücut sıcaklığının ayarlanması, toksinlerin vücuttan atılması gibi işlevleri bulunan karaciğerin sağlıklı olması, daha konforlu bir yaşam sürmeyi mümkün kılar.

Karaciğer nerede, ağrısı nereye vurur?

Karaciğer sağlığına dikkat edilmediği takdirde ölümle dahi sonuçlanabilecek çeşitli hastalıklarla karşılaşılabilir. Bu hastalıkların en önemli belirtilerinden biri karaciğerde meydana gelen ağrıdır. Karaciğerde ağrı söz konusu olduğunda, doğru teşhis ve tedavi yöntemlerinin uygulanması, istenmeyen durumların önüne geçmek adına önem taşır.

Karaciğer Vücudun Neresinde Yer Alır?

Karaciğer, vücudun genel işleyişi adına çok önemli işlevlere sahip bir organdır. Buna rağmen vücut anatomisi hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan kişiler karaciğer sağda mı solda mı kafa karışıklığını yaşayabiliyor. **Karaciğer; diyaframın hemen altında ve vücudun sağ tarafında yer alır.

**Yaklaşık olarak 2 kg civarındadır ve koyu kırmızıya yakın bir renktedir.

Karaciğerin Görevleri Nelerdir?

  • Yağ, protein ve şeker gibi besin değerlerinin vücudun ihtiyacı kadar depolamasından ve kan yapımı için kullanılmasından sorumludur.
  • Su üreterek vücut sıcaklığını ayarlar.
  • Kanın pıhtılaşmasını sağlayan protrombini üretir.
  • Yaşlanmış alyuvarları parçalayarak kan üretimine katkı sağlar.
  • Kanda yer alan glikozu, glikojen haline dönüştürüp depolanmasını sağlar.
  • Hormonların gereğinden fazla salgılanmasının önüne geçer.

Karaciğer Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Karaciğer, son derece duyarlı bir reseptör olan ince bir kapsül ile çevrilmiştir. Bu kapsülü baskılayan durumlar neticesinde karaciğer ağrısı meydana gelir. Karaciğer ağrısı nedenleri bakımından oldukça çeşitlidir. Aşağıda karaciğer ağrısına sebebiyet veren bazı rahatsızlıklara yer verilmiştir.

  • Karaciğerde yağlanma: Karaciğerde yağ birikmesi neticesinde enfeksiyon ve ağrı söz konusu olabileceği gibi bu durum karaciğerin görevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine de engel olur. Karaciğer yağlanması ilk aşamalarında endişe edilmeyecek bir hastalık olsa da ilerleyen aşamalarda siroz gibi ölüme sebebiyet veren rahatsızlıkları beraberinde getirebilir. Karaciğer yağlanmasının diğer belirtileri arasında iştah kaybı, kilo kaybı ve bitkinlik yer alır.
  • Karaciğer kanseri:Kanser sebebiyle meydana gelen ağrı genel olarak midenin üst tarafında olur. Diğer belirtileri ise bitkinlik, iştah kaybı, mide şişliği, karında şişme, yüksek ateş, sırt ağrısı ve kilo kaybıdır.
  • Hepatit hastalığı: Tüm **hepatit

** türleri karaciğerde ağrıya neden olur. Tedavi edilmediği takdirde karaciğer yetmezliğine sebebiyet verebilir. Belirtileri arasında bitkinlik, kilo kaybı, iştah kaybı ve hafif ateş yer alır.

  • Siroz: Karaciğer dokusunda meydana gelen yaralanma neticesinde ortaya çıkan [**

**](https://sebboy.com/siroz/), karaciğeri son derece olumsuz yönde etkileyen bir rahatsızlıktır. Genel olarak aşırı alkol tüketimi ve virüs enfeksiyonları sebebiyle meydana gelen siroz hastalığında şiddetli karın ağrıları olur. Siroz hastalığının belirtileri arasında mide ağrısı, bulantı, kaşıntı, bitkinlik ve iştahsızlık da yer alır.

  • Kist: Karaciğerde biriken sıvı zaman zaman kiste dönüşebilir. Kist, kronik bir hal aldığında midenin üstünde ya da omuzda ağrı yapar.
  • Safra taşı: Karaciğere oldukça yakın olan [**safra taşı büyümesiyle karaciğerin yüzeyini tahriş eder ve dolayısıyla karaciğer ağrısına neden olur.
  • Karaciğer apsesi: Genellikle mide enfeksiyonun bir sonucu olan karaciğer apsesi, karaciğer ağrısına sebep olur.
  • Dalak şişmesi: Karaciğer enfeksiyon kaptığında dalak şişmeye başlar ve karaciğere baskı yapar. Bu baskı da ağrıya neden olur.
  • Hepatik damar tıkanıklığı: Karaciğere kan taşıyan damarlarda gerçekleşen damar tıkanıklığında meydana gelen hepatik damar tıkanıklığı, hiperkoagubilite, şiddetli ateroskleroz veya damar iltihabı (vaskülit) gibi sebeplerden dolayı meydana gelebilir. Hepatik damar tıkanıklığı neticesinde ortaya çıkan karaciğer ağrısı genellikle karnın sağ üst tarafında olur.
  • Alkol: Yapılan araştırmalarda karaciğer rahatsızlıkları ile doğrudan ilişkisi olduğu görülen aşırı alkol tüketimi, zaman içerisinde karaciğerde yara, siroz, karın ve bacaklarda sıvı birikmesi gibi sebeplerle karaciğer ağrısına sebebiyet verir.

Karaciğer Ağrısı Nasıl Anlaşılır?

Karaciğer, karın bölgesinin sağ kısmında ve kaburganın hemen altında yer alır. Bu da birçok kişinin karaciğerde meydana gelen ağrıyı mide ağrısı ile karıştırmasına sebep olur. Karaciğerde ağrı söz konusu olduğunda nefes alıp verme esnasında bir batma hissedilir. Zaman zaman bu batma çok şiddetli olabilir. Mide ağrısında ise nefes alıp verme esnasında bir problem yaşanmaz.

Karaciğer Ağrısı Nerede Hissedilir?

Karaciğer ağrısı, zaman zaman vücutta yer alan farklı bölgelere vurabilir. Ağrı özellikle omuz ve sırt bölgesine vurarak bu bölgelerde de bölgesel bir ağrı olarak hissedilir.

Karaciğer Problemlerinde Ağrı Haricinde Karşılaşılan Diğer Belirtiler Nelerdir?

  • Mide ağrısı, bulantı ve şişkinlik gibi sindirim problemleri
  • Ciltte kızarıklık, kaşıntı ve kahverengi lekeler
  • Ayak tabanı ve avuç içlerinde kızarıklık, kaşıntı ve iltihap
  • Gözlerde şişkinlik ve kaşıntı ile göz altlarında mor halkalar
  • Aşırı terleme, nefesin kokması ve kötü vücut kokusu

Karaciğer Ağrısının Bitkisel Yöntemlerle Tedavisi

Karaciğer ağrısının tedavisi için önemli olan ilk detay teşhisin doğru yapılmasıdır. Teşhis zamanında ve doğru olarak yapıldığında hastalığın tedavisi çok daha kolay olur. Hastalığın bazı aşamalarında ilaç tedavisi, bazı aşamalarında ise cerrahi müdahale gerekebilir. Bazı durumlarda ise bitkisel ve doğal yöntemlerle tedavinin yapılması mümkün olur.

  • Su, vücuttaki zararlı dışarı atılmasını kolaylaştırır. Dolayısıyla karaciğerlerin daha iyi çalışmasını sağlar. Bu da ağrının dinmesine yardımcı olur.
  • Yoğurt, içinde bulunan antibakteriyeller sayesinde bağırsaktaki zararlı bakterileri temizleyerek karaciğerin çalışmasına kolaylık sağlar. Karaciğer ağrısı olanların günlük 3 kase yoğurt tüketmeleri faydalarına olacaktır.
  • Keten tohumu, oksit giderici bir özelliktedir. Düzenli tüketildiğinde sindirim faaliyetlerini düzenleyerek karaciğer ağrılarının giderilmesinde rol oynar. Keten tohumu düzenli olarak her gün 1 yemek kaşığı şeklinde yemeklere katılabilir.
  • Soğan, içerisinde bulunan flavonoid sayesinde vücutta bulunan zararlı maddelerin atılmasını sağlar. Bu durum da karaciğerin çalışmasını düzelterek ağrıları azaltır.
  • Sarımsak, antioksidan açısından oldukça zengindir. Antioksidanlar ise vücutta biriken toksinlerin hızlıca atılmasını sağlar, bu da karaciğerin çalışmasına yardımcı olur.
  • Zencefil çayı, küçük dilimler halinde kesilmiş zencefilin bir bardak su ve yarım limon suyuyla birlikte kaynatılması ile elde edilir. Sabahları aç karnına içildiğinde ağrının dindirilmesi konusunda oldukça faydalıdır.
  • Yeşil sebze detoksu, antioksidan açısından oldukça zengin sebzelerden oluşur. Düzenli olarak tüketildiği takdirde karaciğer yenilenerek ağrıların sona ermesi mümkün olur. Yeşil sebze detoksu hazırlanırken pırasa, limon, soğan, lahana, sarımsak, yabani enginar, soya fasulyesi ve ginseng gibi sebzeler kullanılır.

    Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler