HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Karın şişmesi: Neden olur, nasıl geçer?

Karın şişmesi genellikle gaz sıkışıklığı nedeni ile oluşur ve bireyler tarafından çok fazla önemsenmez. Ancak önemsenmeyen bu durum farklı ve ciddi nedenlerden ötürü oluşabileceğinden daha büyük problemlere neden olabilir. Ayrıca toplum içerisinde bireyleri zor durumlarda bırakabilir.

Karın şişmesi: Neden olur, nasıl geçer?

Basit nedenlerle oluşan karın şişlikleri çoğunlukla 10 gün içerisinde geçer.

Karın Şişmesi Neden Olur?

Fermente karbonhidratların karın içinde sindirime uğrayamaması durumunda karında gaz sıkışması oluşur. Bu durumda karın şişmesi ve sertleşmesiyle karşı karşıya kalınabilir.

1. Hava yutulması

Gün içerisinde yanlış nefes alma ve yanlış yemek yeme alışkanlıkları şişliğe neden olabilir. Nefesin burun yerine ağızdan alınması hava yutulmasına neden olabileceği gibi bireylerin yemekleri hızlı ve çiğnemeden yutmaları yemekle beraber hava yutulmasına neden olur. Ayrıca sakız çiğnemek ve aşırı şekerli gıdalar tüketmek de sindirim sistemini olumsuz etkileyebileceğinden gaz problemlerine neden olabilir. Bunlar karın şişmesinin başlıca sebeplerindendir.

2. Katkı maddeleri

iStock-1159859967

Sindirim sisteminiz şekersiz gıdalar, sakızlar ve şekerler içerisinde bulunan sorbitol, mannitol ve xylitol gibi yapay yollarla oluşturulmuş tatlandırıcılara karşı hassas ise, bu yapay katkı maddelerinden dolayı ishal ve gaz sıkışmasıyla birlikte karın şişmesi de görülebilir. Yapay katkı maddelerinin sağlıklı bireyleri bile olumsuz yönde etkileyebileceği unutulmamalı ve mümkün olduğunca az tüketilmelidir.

3. Kabızlık

iStock-1060339976

Çeşitli nedenlerle kabız olunması durumunda vücutta birikmiş gazın atılması zorlaşır. Biriken gazın atılamaması ve boşaltımın gerçekleştirilememesi durumunda karında şişlik ve sertleşme görülür. Bu durumda tüketilen yiyecek ve içeceklere dikkat edilmesi gerekir.

4. Yüksek lifli gıda tüketimi

Lif, her ne kadar sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlasa da fazla tüketildiğinde şişkinlik ve gaz oluşumuna sebep olabilir. Dışarı atılamayan bu gaz da karında şişlik yapar. Tam tahıllar, fruktoz şekeri, yeşil yapraklı sebzeler, fasulye ve bezelye gibi baklagillerin de yüksek lif içermelerinden ötürü gaz birikimine sebep oldukları bilinir. Bunların dışında; soda, bira, psyllium içeren lif takviyeleri ve bazı meyvelerin içerisinde bulunan sorbitol da karın şişmesine neden olabilir.

5. Huzursuz bağırsak sendromu

iStock-1176735683

Kalın bağırsağı etkisi altına alan huzursuz bağırsak sendromu nedeniyle karında sertleşme ve şişlik görülebildiği gibi hastada ishal ve karın ağrısı gibi problemlerle de karşılaşılır. Huzursuz bağırsak sendromu bu şişliğin ciddi nedenlerinden birisidir.

6. Karın boşluğunda sıvı toplanması

Genellikle karaciğer problemleri nedeniyle karın içi periton boşluğunda sıvı birikimi olur. İlerleyen dönemlerde kişilerde şiddetli karın ağrıları ile birlikte karında şişlik ve sertleşme de görülür. Biriken sıvının artması ile birlikte şişlik de her geçen gün büyüyecektir. Bu durum ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğinden vakit kaybedilmeden bir uzmana başvurulmalıdır.

7. Gıda intoleransları

iStock-1057623824

Vücuda alınan süt ve süt ürünlerinde bulunan laktoz şekerlerinin parçalanamaması durumu laktoz intoleransı olarak adlandırılırken, çeşitli tahıllarda bulunan glutenlere karşı da gluten intoleransı bulunabilir. İntolerans sonucunda bireyler ishal, karın ağrısı, kilo kaybı gibi problemlerle karşılaşabilir. Bununla birlikte gıda intoleransları şişkinliğe de neden olur.

8. Sindirim sistemi bozuklukları

Damping sendromu, çölyak hastalığı, gastroparezi, peptik ülser, reflü hastalığı gibi sağlık sorunları nedeni ile kişilerin vücudunda çok fazla gaz birikebilir. Bunun sonucunda da yine karın şişmesi görülebilir.

9. Nişasta

Patates, mısır, tatlılar ve pastalar içerisinde bulunan nişasta, sindirim sisteminin parçası olan kalın bağırsak içerisinde bozulmaya uğrayarak gaz oluşumuna neden olur Bu durum da karında şişkinliğe sebep olur. Bozulmaya uğramayan tek nişasta grubu üyesi ise pirinçtir.

10. Mide kanseri

iStock-1145308892

Mide kanseri sonucu karın şişliği oldukça nadir olarak gözlemlenmesinden dolayı kişilerin aklına kanser hastalığını getirmez. Ancak karın ağrısı ile birlikte görülen şişlikler ihmal edilmemeli mutlaka doktora gidilmelidir.

Yukarıda belirtilen durumların dışında bireylerde bulunan iltihabik bağırsak sendromu, Crohn hastalığı, ince bağırsak tıkanması, yumurtalık kistleri, pankreatit, safra kesesi taşları, kilo alma gibi durumlar ve rahatsızlıklar da karın şişmesine neden olabilir.

Karın Şişmesi Nasıl Geçer?

Karın şişmesine ne iyi gelir sorusunun cevabı için öncelikli olarak bu şişliğin oluşum sebebi teşhis edilmelidir. Eğer bu şişlik gaz sorunları nedeniyle oluşuyorsa öncelikli olarak bu gaz sorunları tedavi edilmelidir. .

1. İlaç tedavisi

iStock-183430520

Karın şişliğinin sebebine bağlı olarak şişliğin giderilebilmesi için çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Bunlar idrar söktürücü ilaçlar ve iltihabik durumlara karşı antibiyotik içerikli ilaçlar olabilir. Reçeteli olarak satılan bu ilaçların dışında reçetesiz olarak satılan bazı ilaçlar da gaz sonucu oluşan karın şişmesine iyi gelebilir.

Bunlar; fasulye ve sebzelerin içerisine eklenerek tüketilen beano, vücudun laktozu sindirerek şişkinlik oluşmasının önüne geçecek laktoz takviyeleri, gaz baloncuklarını yok eden simetikon, yemeklerden önce ve sonra alınan aktifleştirilmiş odun kömürü olabilir.

2. Diyet

Süt ürünleri, yüksek lif içerikli gıda, kızartma ve yağlı yemekler, fasulye, soğan, brüksel lahanası, lahana, brokoli, kuşkonmaz, enginar, şeftali, kuru erik, şeker içermeyen şekerlemeler, kepekli tahıllar, gazlı içecekler gibi gaz oluşumuna sebep olan yiyeceklerden bir süre uzak kalmak şişkinlik probleminin daha hızlı tedavi edilmesini sağlayacaktır.

3. Alternatif tedavi

Karın şişliğinin önüne geçebilmek için bireylerin yaşam tarzlarına da dikkat etmeleri gerekir. Bunlar arasında özellikle günlük tuz alımını düşürmek bulunurken, yavaş ve sakin bir şekilde yemek yemekle birlikte küçük porsiyonlar halinde yemek, stres ve sigaradan uzak durmak da bulunur. Mümkün olduğu kadar az sakız çiğnemek de şişkinliğin giderilmesine yardımcı olacaktır.

Genetik ve etnik faktörler, gıda intoleransına sahip olmak, aşırı gazlı içecek tüketimi ve kronik bağırsak hastalığına sahip olmak gibi nedenlerle bazı insanların karın şişmesi ve sertleşmesine daha yatkın olduğu bilinir. Karın şişkinliği nasıl giderilir sorusunun cevabını arayan her insan yaşam kalitesini en üst düzeyde sürdürebilmek için beslenmesine ve günlük aktivitelerine özellikle dikkat etmelidir.

Karında şişlik ve kasıklarda ağrı problemi yaşayan kişilerin aynı zamanda; kanlı dışkı, dışkı için sık sık tuvalete gitme ihtiyacı, kilo kaybı, göğüs ağrısı, tekrarlayan kusma ve uzun süreli mide bulantısı gibi anormal durumlarla da karşılaşması halinde mutlaka bir doktora başvurmaları önerilir. Aksi halde önemsenmeyen bu sağlık sorunları çok daha büyük problemlere neden olabilir.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler