HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Neu (Nötrofil) nedir, neu düşüklüğü, yüksekliği, normal değeri

Neu veya nötrofil olarak bilinen akyuvar (beyaz kan hücresi) çeşitleri, vücudumuzdaki bağışıklık sistemini oluşturan en önemli maddelerdendir.

Neu (Nötrofil) nedir, neu düşüklüğü, yüksekliği, normal değeri

Neu veya nötrofil olarak bilinen akyuvar (beyaz kan hücresi) çeşitleri, vücudumuzdaki bağışıklık sistemini oluşturan en önemli maddelerdendir. Akyuvarların yaklaşık olarak yüzde 50 ila 70’lik kısmını oluşturan nötrofiller, hastalık gibi durumlarda problemin olduğu bölgeye kan yoluyla taşınarak bu problemin çözülmesi için mücadele ederler. Enfeksiyonlara karşı savaşırlar ve olgunlaşmış olan nötrofiller bakterilere ya da yabancı maddelere saldırarak onları yok etmede önemli bir göreve sahiptirler. Nötrofiller, vücutta kemik iliği tarafından üretilmektedir ve mikroorganizmaları öldürmek için kimyasal salgılayan bir yapıları vardır.

Neu Değeri Kaç Olmalıdır?

NEU ölçümü, milimetreküp kandaki değerlerle yapılmaktadır. Normal şartlarda yetişkin bir insanın kanındaki NEU sayısı 1500 ile 8000 arasındadır. Bunun düşük olması da yüksek olması da çeşitli sebeplerden kaynaklandığı gibi her iki durumda da farklı bir sağlık problemi ortaya çıkabilmektedir. Her iki durumun sebepleri farklı olabileceği gibi tedavi yöntemleri de farklılık göstermektedir. Peki, bebeklerde neu değeri kaç olmalı?

Yeni doğan bebekler ile 1 yaşına gelmiş bebeklerin normal neu değerleri arasında da farklar vardır. Yeni doğan bebeklerde normal aralık oldukça yüksektir ve kısa zamanda bu aralık hızlıca düşer. Bebek 1 aylık olduğunda normal neu değeri 1000 - 9000 aralığındadır. 6 aydan 4-5 yaşlarına kadar bu değer 1000 ile 8500 arasında kabul edilir.

NEU Düşüklüğü Nedir?

Erişkin bir insan vücudunda günde 100 milyar civarında nötrofil üretilmektedir. Ancak bazı sebeplerden dolayı bu üretimde azalma meydana gelebilmektedir. Nötropeni olarak adlandırılan bu durum, kandaki nötrofil sayısının 1500’den az olmasıdır. Bu da vücudun bağışıklık sisteminin zayıflaması anlamına gelmektedir. Kanda nötrofil düşüklüğü nedenleri çeşitlilik gösterebilmektedir.

NEU Düşüklüğünün Nedenleri

Nötrofil düşüklüğüne sebep olan bazı etmenler şunlardır:

  • Lösemi ve Prelösemi
  • Kansızlık
  • Folik asit veya B12 eksikliği
  • Dalakta büyüme (hipersplenizm)
  • Genetik etmenler (doğuştan gelen bağışıklık sistemi sorunları gibi)
  • Kanser tedavisi (Kemoterapi gibi)
  • Diyaliz
  • İlaçların etkisi (psikoz ya da kusma gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar sebep olabilir.)
  • Kardiyopulmoner Bypass
  • Yetersiz beslenme

Nötrofil Düşüklüğü Tedavisi

Nötropeni hastalığı şans eseri tespit edilecek hastalıklardan değildir. Çünkü bu sorunun olup olmadığı kan testinde tespit edilebilmektedir. Nötrofil düşüklüğü nasıl yükselir sorusunun cevabını verebilmek için öncelikle düşüklüğün nedeni bulunmalıdır. Uygulanan bazı tedavi yöntemleri şunlardır:

1. Antibiyotik

Nötrofil sayısının düşük olması bağışıklık sistemini zayıflatacağı için, güçlü enfeksiyonlarla savaşmak amacıyla antibiyotik kullanılmaktadır.

2. Granülosit nakli

Granülosit dediğimiz madde, çok çekirdekli bir akyuvardır. Granülosit nakli sonucu vücuttaki neu sayısı yükseltilebilir.

3. Intravenöz Immunglobulin

Bağışıklık sistemi ile ilgili nötropeni tedavisinde uygulanan bir yöntemdir.

4. Akyuvar sayısının takibi

Kan tahlilleri yapılarak beyaz kan hücrelerinin takibi yapılmalıdır.

5. Vitamin tüketimi

Yetersiz beslenme sonucu ortaya çıkan nötropeni hastalığının tedavisi için vücuda vitamin takviyesi yapmak bu sorunu önlemeye yardımcı olur.

Neu Düşüklüğü Nasıl Engellenir?

  • Hijyeninize dikkat edin. El ve diş temizliğinize özen göstermeye çalışın.
  • Çok sıcak su ile banyo yapmamaya çalışın.
  • Pastörize edilmemiş yiyecekleri tüketmemeye çalışın.
  • Az pişirilmiş sebze ve et tüketmeyin.
  • Tıraş olurken jilet yerine tıraş makinesi kullanmaya özen gösterin.
  • Hastalıklara karşı dirençsiz olan bağışıklık sistemi sebebi ile, hasta insanlarla temastan mümkün olduğunca kaçının.

Nötrofil Yüksekliğinin Nedenleri

8000’den fazla neu sayısı, netrofil yüksekliği problemini işaret etmektedir.

1. Aşırı stres

Gebelik döneminde veya aşırı egzersiz yapılması gibi durumlarda yaşanan stres sonucu kandaki neu sayısı yükselebilmektedir.

2. Bakteri kaynaklı ani enfeksiyon

Vücuttaki dokuların hasar görmesi veya iltihap kapması nötrofil sayısının yükselmesine sebep olmaktadır. Bunun sebebi ise nötrofillerin bu gibi durumlarda problem olan bölgeye hızlıca gidip oradaki sayıyı artırmalarıdır.

3. Romatoid artrit

Romatoid artrit, el ve ayak gibi bölgelerdeki küçük eklemleri etkileyen kronik ve iltihaplı bir hastalıktır. Bu hastalığın bir türü olan gut hastalığı da nötrofil sayısında artışa sebep olabilmektedir.

4. Akut böbrek yetmezliği

Böbrek yetmezliği de yüksek nötrofil sayısına sebep olmaktadır. Bu durumda böbrekler kandaki atıkları temizlememeye başlar ve bu durumda kanın kimyasında dengesizlikler ortaya çıkmaya başlar.

5. İlaçların etkisi

Bazı belli başlı ilaçlar kandaki neu sayısının artmasına sebep olmaktadır. Lityum karbonat ve kortikosteroidler neu sayısını artırabilmektedir.

6. Romatizmal ateş

Bu hastalık tüm yaştaki insanlarda görülebileceği gibi asıl olarak 5 ile 15 yaş arasındaki çocuklarda görülmektedir. Romatizmal ateş yüksek nötrofil sayısına sebep olmakla birlikte aynı zamanda kalıcı kalp hasarı, göğüs ağrısı gibi sorunlara da sebebiyet vermektedir.

7. Hemolitik anemi

Kan ile ilgili olan hastalıklarla ilişkili bir durumdur. Kırmızı kan hücrelerinin üretildiğinden daha hızlı bir şekilde yok olması yüksek nötrofil değerlerine sebebiyet vermektedir.

8. Polisitemi Vera

Polisitemi vera bir tür kan hastalığıdır. Kırmızı kan hücrelerinin normalden daha fazla üretilmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Ayrıca bu hastalık kimi zaman beyaz kan hücrelerinin de artmasına sebep olarak neu sayısını artırabilmektedir.

9. Gebelik eklampsi (Havale)

Bu oldukça nadir görülen bir sebeptir ancak oldukça ciddi sonuçları bulunmaktadır. Yüksek kan basıncı ve kasılma gibi şikayetleri mevcuttur. Hızlı bir biçimde müdahale edilmesi önemlidir.

Nötrofil Yüksekliğinin Belirtileri

Yüksek nötrofil genellikle ciddi bir bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanmaktadır.

  • Düşük tansiyon
  • Kalp çarpıntısı
  • Kanama
  • Kan zehirlenmesi
  • Hızlı nefes alıp verme
  • Ateş
  • Soluksuz kalma gibi durumlar yüksek neu sayısının belirtileri arasında sayılabilmektedir.

Yüksek neu sayısı da basit bir kan tahlili ile tespit edilebilmektedir. Bu durum çok büyük sorunlara yol açmamaktadır ancak buna sebep olan koşulların ve hastalıkların tedavisi oldukça büyük önem arz etmektedir.

Nötrofil Yüksekliği Tedavisi

Hangi tedavinin uygulanacağına ancak sebep belirlendikten sonra net bir biçimde karar verilmektedir. Uygulanan bazı tedavi yöntemleri ise şunlardır:

1. Stresle başa çıkmak

Nötrofil yüksekliğinin en yaygın sebeplerinden birisi strestir. Bu sebeple yaşamınızdaki stresi azaltmak bu hastalığı tedavi edebilmenin en önemli yöntemlerinden birisi olacaktır.

2. Antibiyotik tedavisi

Nötrofil dediğimiz şey, vücutta enfeksiyonlara karşı çıkan bir savaşçıdır ve vücutta beklenmedik bir enfeksiyon ya da yabancı madde tespitinde nötrofil salınımı artıp kanda değerleri yükselmektedir. Bu durumun önlenmesi için antibiyotik kullanmak mantıklı bir tedavi yöntemi olacaktır. Antibiyotik enfeksiyonla savaşacağı için nötrofile gerek kalmayarak sayısının düşmesini sağlayacaktır.

3. Diğer yöntemler

Sebep tespit edildikten sonra farklı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Kanser gibi durumlarda uygulanan yöntemler diğerlerine göre farklılık göstermektedir. Ayrıca böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda C vitamini, Omega-3 asitleri ve antioksidan içeren besinler tüketmek vücudunuza yarar sağlayacaktır. Bu besinler sayesinde vücudunuzdaki neu sayısını dengede tutabilirsiniz.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler