HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Patates: Faydaları nelerdir?

Patates dünyanın en sevilen sebzelerinden biridir.

Patates: Faydaları nelerdir?

Çorba olarak, salata olarak, kızartılarak, fırında pişirilerek ya da yemeklerin içinde bolca tüketilir. Pirinç, buğday ve mısırdan sonra dünyada en çok tüketilen dördüncü besindir.

Her türlü pişirmeye uygun olan patates mutfakların başrol oyuncusudur ve çok sağlıklı bir besindir. İçinde A vitamini, C vitamini, protein, kalsiyum, bakır, fosfat ve demir minerallerinden yüksek oranda bulunur. Tüketilmesi açısından ise güven teşkil eder. Besin değeri çok yüksek bir sebze olduğundan dolayı cilt sağlığı uygulamalarında sıkça kullanılır. Örneğin, cilt bakım ürünleri ve maskelerinin üretiminde faydalanılır.

Sağlıklı bir şekilde tüketilmesinin yolu ise haşlanmasından geçer. Kızartılarak tüketildiği takdirde içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller parçalanacağından dolayı besin değeri düşecektir. Bu nedenle kabukları soyulmadan haşlanmalıdır. Önemle belirtmek gerekir ki haşlanan patates, çiğ olmamalı ve üzerinde siyah noktalar bulunmamalıdır. Çünkü siyah noktalı olanları zehirli içerik barındırabilir.

Patatesin Kalorisi ve Besin Değeri

Miktar: 100 g

Kalori (kcal): 76

Yağ (g): 0,1

Karbonhidrat (mg): 17

Protein (g): 2

Patatesin Faydaları

1. Çiğ patates birçok hastalığa iyi gelir

iStock-619756376

Çiğ patatesin faydaları çeşitlilik gösterir. Patatesin suyunda bulunan mineraller, vitaminler, organik asitler ve enzimlerin son yıllarda yapılan araştırmalarda sağlığımıza çok faydalı olduğu tespit edilmiştir.

Öncelikle sindirim sistemimiz üzerinde olumlu etki yaptığı söylenebilir. Midedeki asitlenmeyi azaltır ve ülser hastalığından dolayı hissedilen ağrıları hafifletir. Bunun için özellikle kırmızı patatesin kullanımı tavsiye edilir. Siyah noktalı olanları ise kesinlikle kullanılmamalıdır. Havuç suyu ile karıştırılarak içildiğinde gastrit ağrılarını giderir, midedeki yanma hissi hafifler.

Romatizmal eklem iltihaplarının, romatizmanın ve bel ağrısının tedavisinde kullanılabilir. Bunun için suyunu ada çayı veya ısırgan otu çayı gibi çeşitli bitkilerden yapılan çaylarla karıştırılarak tüketilmesi mümkündür. Ayrıca eklem iltihabı ağrıları için temizlenmiş patatesin kabuklarından yapılan bir çay içilebilir. Patates suyunun migren ağrılarına ve kabızlığa iyi geldiği de bilinir.

Sabahları kahvaltıdan 20-30 dakika önce 100-150 gram kadar suyu düzenli olarak içildiği takdirde karaciğerler temizlenir. Patates suyunun tadı pek hoş olmadığından, başka sebzelerle karıştırılarak içilebilir. Patatesin ballı suyu gıda zehirlenmesi riskini azaltır. Ayrıca vücuttaki ürik asit fazlalığının atılmasına yardımcı olur. Bağırsaklar organik yolla temizlenmiş olur.

2. Patates cilt sağlığını korur

iStock-1161353643

Patatesin cilde faydaları oldukça etkilidir. Bunun nedeni içinde bulunan C vitaminidir. 150 gramının içerisinde 27 mg C vitamini bulunur. C vitamini ise cilt sağlığını destekleyici etki gösteren kolajene dayanır. Bu vitamin aynı zamanda vücudumuzu güneşin zararlı etkilerinden korumaya, çevre kirliliği, sis ve dumanın cildimize zarar vermesini önlemeye yardımcı olur. Cildin nefes almasını ve dokuların gelişmesini sağlar.

Çiğ patates suyu egzama, cilt lekeleri, kuru ve kaşıntılı deri gibi cilt hastalıklarının giderilmesinde kullanılabilir. Göz etrafında bulunan mor halkaların giderilmesi için de kullanılır. Siyah halkaları gidermek için göz kapaklarınızın üzerine kağıt mendil koyun ve onun üzerine de dilimlediğiniz patatesleri koyun. 15-20 dakika bekledikten sonra yüzünüzü ılık su ile yıkayın. Bu uygulamayı sürekli tekrarlamanız halinde gözlerinizdeki mor halkalar iyileşecektir.

3. Haşlanmış patates suyu bağırsak kanserini önler

Haşlanmış patates suyunun faydaları temel olarak kabuğundan gelir. Bunun sebebi patatesin pek çok vitamin ve mineralinin kabuğunda bulunmasıdır. Bu nedenle kabuğu ile birlikte haşlanması gerekir. Vitaminlerin parçalanıp besin yitirmemesi için de az su kullanılarak kısa sürede haşlama yapılmalıdır. Haşlama suyu 3 günlük kür halinde içilmesi durumunda, bağırsak kanserini önleyici ve destekleyici etki gösterir. Bel ağrısına, mide yanmasının geçmesine, sırt ve eklemlerde oluşan ağrıların giderilmesine, kabızlık, hazımsızlık, ishal gibi rahatsızlıklara, idrar yollarındaki taş oluşumunu azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda karaciğerin ve safra kesesinin temizlenmesinde etkilidir.

4. Kemikleri güçlendirir

iStock-168533336 (1)

Patates; demir, fosfor, magnezyum, kalsiyum ve çinko mineralleri açısından zengin bir besindir. Bu mineraller ise kemik sağlığını ve yapısını destekleyici etki gösterir. Ayrıca demir ve çinko da kolajen üretimi ve olgunlaşmasını sağlar.

5. Kalp sağlığını korur

iStock-966795460

Kolesterol oranı düşük; mineral ve vitamin içeriği bakımından zengin bir besindir. Bu nedenle kalp sağlığını destekleyici etki gösterir. İçeriğinde bulunan lifler de kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Ayrıca kalp ve damar hastalıklarına vücudumuzda aşırı homosistein birikmesi neden olur. Patatesin içinde bulunan B6 vitamini ise homosistein birikmesini önler.

6. Kanser riskini azaltır

iStock-155442849

Patatesin içerisinde bulunan lifler DNA sentezine ve DNA'nın yenilenmesine yardımcı olur. Bu durum ise kanser hücrelerinin çoğalmasını önler. Ayrıca kanser riskini azaltma niteliği olan antioksidan maddeler içerisinde bol miktarda bulunur.

7. Kilonun dengelenmesi ve tokluk hissi

Yapısında bulunan lifler sağlıklı kilo kaybına yardımcı olur. Aynı zamanda içinde bulunan karbonhidrat ve protein de kilo almak isteyen düşük kilodaki insanlar için çok uygundur. Nitekim karbonhidrat kişinin enerji ihtiyacının karşılanmasında da önemli rol oynar.

8. Metabolizma faaliyetleri

Patates, içeriğinde bol miktarda B6 vitaminini barındırdığından, metabolizma için gerekli enerjinin üretilmesinde rol oynar. B6 vitamini, glikoz ve amino asitler içindeki protein ve karbonhidratlar tarafından bozulur. Bu şekilde metabolizmanın ihtiyaç duyduğu enerji üretilmiş olur.

Patatesin Zararları

  • Patatesin zararı pişirme yönteminden kaynaklanır. Kızartılarak tüketilmesi halinde sağlığa zararlı hale gelir. Çünkü kızartıldığı takdirde yağı iyice içine çeker ve kolesterolün yükselmesine sebep olur. Ayrıca kızartılarak tüketilmesi halinde kişinin kilo alması, obez olması, damarlarının sertleşmesi, birtakım iltihaplı hastalıklar görülme riski yüksektir.
  • Glisemik indeksi yüksek olduğu için kan şekeri ve insülin değerleri hızlı bir şekilde artar. Bu durum da açlık ve tatlı krizlerine, tip iki diyabet hastalığına ve ayrıca diyabet komplikasyonlarına neden olabilir.
  • Tip iki diyabet hastalığı kalp hastalıklarına, böbrek yetmezliğine ve körlük gibi sağlık problemlerine yol açabilir. Kan şekerinin dengelenebilmesi için patatesin haşlanarak kabuğu ile birlikte yenmesi gereklidir.
  • Patatese karşı bünyesi zayıf olan kişilerde alerjik reaksiyonların oluşmasına sebebiyet verir. Bu durumda kişilerin dudaklarında, dilinde, boğazında şişme; ciltte kaşıntı; nefes almakta güçlük çekilmesi; ishal, gaz ve kusma görülür.
  • Fazla tüketilmesi halinde kişilerde şişkinlik, gaz ve mide ile bağırsak problemleri de görülür.
    Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler