HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şeftali: Faydaları nelerdir?

Vitamin ve mineral kaynağı meyveler, hayatımızda büyük yeri olan besinlerdir. Vitamin ve mineral kaynağı meyveler, hayatımızda büyük yeri olan besinlerdir. Bu besinler sofraları bereketlendirirken, mide ve vücut sağlığı için de faydaları oldukça fazladır.

Şeftali: Faydaları nelerdir?

Bir meyve tüketilerek hem ruhsal hem de fiziksel olarak doyuma ulaşılabilir. Çok sevilen ve sağlığa faydalı binlerce meyveden biri de şeftalidir. Çin kökenli bir meyvedir. Dünyaya buradan yayılmıştır ve ılıman olan tüm bölgelerde yetişir. En büyük üreticileri İtalya ve Çin'dir. Ölümsüzlük ve arkadaşlığı sembolize ettiği bilinir. Ülkemizde de Marmara bölgesinde özellikle Bursa ilinde çokça yetiştirilir.

Haziran ve ağustos aylarında hasadı yapılır ve yaz meyvesi olarak tüketilir. İçeriğinde yoğun oranda vitamin ve mineral bulunur. Oldukça dolgun bir meyvedir. Hasadı yapıldıktan sonra tüketime hazır hale gelir. Reçeli, meyve suları, marmelat ve sosları sıklıkla yapılır. Hiç yağ içermemesi, lif ve vitamin bakımından zengin olması sebebiyle diyet yapanların sıkça tükettiği bir meyvedir. Ayrıca dışında doğal olarak bir tüy tabakası bulunur. Bazı kişiler bu tüyden rahatsız olduğu için tüysüz haliyle de üretimi yapılır.

Şeftalinin Kalorisi ve Besin Değeri

Miktar: 1 adet 150 gram

Kalori (kcal): 59

Yağ (g): 0

Karbonhidrat (g): 13

Protein (g): 1

Şeftalinin Faydaları

1. Hamilelerin hazımsızlık problemini giderir

İçerdiği yoğun orandaki vitamin ve mineral sayesinde anne ve bebeğin sağlığına katkıda bulunur. Ayrıca C vitamini ile potasyum ihtiva etmesi çocukların kemik ve kas gelişimine destek olur. Bu yönüyle hamilelikte şeftalinin faydaları büyük önem taşır. Ayrıca şeftali, mideyi yatıştırması sayesinde annenin hazımsızlık problemini de giderir.

2. Mide gazını alır

Midede meydana gelen hazımsızlık için tüketilen şeftalinin mideye faydaları oldukça fazladır. Yükselen mide asidini dengeleyip, hazımsızlık sorununu giderir. Ayrıca mideyi yumuşatarak, midede oluşan hasarların giderilmesini sağlar.

3. Cilt üzerinde olumlu etkiler bırakır

İçerdiği A ve C vitaminleri ile cilt sağlığına etkisi büyüktür. Bu vitaminler cildi nemlendirirken, yaşlanmanın etkilerini de azaltır. Cilt üzerindeki doku ve hücrelerin yenilenmesine sağladığı katkı da şeftalinin cilde faydaları arasında yer alır.

4. Kanseri önler

Dolgun renkli şeftali meyvesi bolca vitamin ve mineral içerir. Bunun yanında içerdiği bir başka önemli bileşen bioflavonoid, vücudu kansere karşı korur. Aynı zamanda karotenoid açısından da oldukça zengindir. Bu bileşenlerin hücreleri koruyarak kanserin yayılmasını engellediği bilinir.

5. Antioksidan özelliği ile vücudu korur

Güçlü antioksidan özelliğine sahiptir. Zararlı ışınlardan dolayı vücutta artan serbest radikalleri tutarak vücutta birikmesini engeller. Ayrıca bunların vücuttan atılımını da gerçekleştirerek, kötü etkilerinden vücudu korur.

6. Sindirime yardımcı olur

İçeriği sayesinde böbreklerin çalışmasına yardımcı olur. Lifli yapıya sahip olması dolayısıyla bağırsakları çalıştırarak yumuşatır. Ayrıca içerdiği mineraller böbrekte kum ve taş oluşumunu engeller. Bilinenin aksine kabızlık sorununun giderilmesinde tüketilir.

7. Vitamin ve mineral deposudur

Meyvelerin yüksek oranlarda vitamin ve mineral ihtiva ettiği bilinir. Şeftali ise içeriğinde oldukça yüksek miktarda A ve C vitaminlerini barındırır. A vitamini göz sağlığı için fayda sağlarken, C vitamini ise kemik, kas ve cilt sağlığı için vücudun ihtiyacı olan önemli bir takviyedir. Bunların yanında E ve K vitamini de ihtiva eder. Ek olarak B grubu vitaminlerinin tamamını içerir. Mineraller açısından bakarsak; şeftalide yoğun oranda potasyum bulunuyor. Potasyum, sinir sistemi için gerekliyken, tansiyonu da dengeler. Bunun yanında magnezyum, fosfor, bakır, çinko, manganez, demir ve kalsiyum bulundurur.

8. Kansızlığa iyi gelir

Demir eksikliği dolayısıyla kansızlık sorunu yaşayan kişilerin şeftali tüketmesi ile sorun ortadan kalkar. Çünkü şeftalide yoğun oranda C vitamini ile demir minerali bulunur. Düzenli olarak tüketimi kansızlık sorununu da yok eder.

Şeftalinin Zararları

  • Şeftalide yoğun oranda potasyum minerali bulunur. Bu mineral kas ve sinir sistemi için önemlidir. Tüketilmesi ile vücuda alınan potasyum, kas ve sinir sistemi tarafından kullanılır. Fakat fazlaca tüketilmesi vücutta potasyumun artmasına bağlı olarak böbreklere zarar verebilir.
  • Şeftali, hoş kokusu ile böcekler tarafından oldukça sevilen bir meyvedir. Çiftçiler tarlalarını böceklerden korumak amacı ile zirai ilaç kullanır. Eğer şeftali yeteri kadar yıkanmaz ise zirai ilaç olan ‘pestisit’ kalıntısı meyvede kalır ve tüketildiğinde pestisitten dolayı zehirlenilebilir.
  • Dış yüzeyi ince tüyler ile kaplıdır. Bu tüylere temas eden bazı kişilerde alerjik reaksiyon oluşabilir. Keza şeftaliyi tüylü kabuğu ile birlikte tüketen kişilerde boğazda yanmalar meydana gelebilir. Bunu önlemek için kabuğunu soyarak yenmeli ya da tüysüz olan meyve tercih edilmelidir.
  • İyice yıkanmadan ve aşırı tüketilmesi halinde bulantı, kusma gibi problemlere sebep olabilir. Bu problemler zehirlenmeye kadar varabilir.

Şeftali Kabız Yapar mı?

Halk arasında turuncu renkli dolgun bu meyvenin kabızlık yaptığına dair inanışlar var. Bu yüzden ishal olan kişilere tüketilmesi önerilse de yapılan incelemelerde şeftalinin kabızlık yaptığına dair bulgular elde edilmemiştir. Aksine bağırsaklarda kolayca sindirildiği için kabızlığı giderir. Birçok meyvede olduğu gibi şeftalide de lif oranı yüksektir. Tüketilmesi ile bağırsaklarda nemlenme gerçekleşir. Nemlenen bağırsak mukozasında besinler kolayca hareket eder ve ilerler. Şeftalinin bu özelliği sayesinde katı formdaki yiyecekler yumuşar ve dışkılama kolay olur. Fakat bazı insanlarda bu meyvenin ishali durdurucu etki gösterdiği de oluyor. Bu yüzden ishali kesmek için özellikle şeftali tüketmek etkin sonuçlar vermeyebilir.

Şeftali Çekirdeği Zehirli midir?

Kayısı, badem gibi meyveler, içlerindeki çekirdek çıkarılarak yeniyor. Bu çekirdeklerin bazısı tatlıdır. Şeftalinin içerisindeki kocaman kabuğunun içinden çıkan minik çekirdek ise acımsı yapıdadır. Bu çekirdek bademe benzediği için bazı kişiler tarafından tüketiliyor. Fakat şeftali çekirdeği bazı bileşenler içerir. Bu bileşenlerin insan sağlığına zararlı olduğu tespit edilmiştir. Çekirdekte bulunan ‘siyanit’ bileşeni insan bedeni için toksik formdadır. Çekirdeklerden birkaç tane tüketmek kısa vadede kişiye zarar vermeyebilir. Fakat bu çekirdekten 5-6 tane tüketmek zehirlenmeye sebep olabilir. Özellikle çocukların, hasta veya yaşlıların çekirdeği yemesi ciddi sonuçlar doğurabilir. Çekirdeğin tüketilmesiyle mide bulantısı ve baş dönmesi şeklinde zehirlenme belirtileri gözlenir. Belirtiler zaman zaman daha ciddi boyutlara ulaşabilir. Zehirlenmenin etkisi ile komaya girme, hatta bitkisel ölüm dahi gerçekleşebilir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler