HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sürekli geğirme ve çok gaz çıkarma durumu: Neden olur, nasıl geçer?

Geğirme, mide içerisinde biriken gazın ağız vasıtasıyla dışarı atılması olarak tanımlanabilir. Mide belirli bir miktar havayı içerisinde tutabilme kapasitesine sahiptir. Hava miktarının midenin kapasitesini aşmasıyla birlikte mide kapağı zorlanmaya başlar. Mide içerisinde yer bulamaya hava yemek borusuna doğru yol alır ve ağızdan dışarı çıkar. Peki geğirme neden olur?

Sürekli geğirme ve çok gaz çıkarma durumu: Neden olur, nasıl geçer?

Geğirmenin sebebi genellikle yemek yerken ya da konuşurken hava yutulmasıdır. Büyük oranda istemsizce gerçekleşen bir durum olsa da kimileri için geğirmek bir alışkanlık halindedir. Bu sebepten ötürü geğirme probleminin çözüme kavuşturulması için öncelikle bu durumun gayriihtiyari bir şekilde mi yoksa bir alışkanlık olarak mı süreklilik arz ettiği belirlenmelidir. Yani geğirme psikolojik mi değil mi öncelikle bunun ayırt edilmesi gerekiyor.

Gaz çıkartmak da midede biriken aşırı havanın ağız yolu yerine bağırsak yoluyla çıkartılmasıdır. Çok gaz çıkarmak genellikle tüketilen gıdalara ve hava yutmaya bağlıdır. Ancak bazı hastalıklar da bu soruna kaynaklık edebilir. Peki sürekli gaz çıkarmak neyin belirtisidir? Gaz çıkarmanın ve sürekli geğirme ihtiyacı hissetmenin pek çok farklı sebebi vardır. Bağırsakta bulunan iltihaptan, mide kanserine kadar geniş bir yelpazede değerlendirilebileceğini söylemek yanlış olmaz.

Sürekli Geğirme ve Çok Gaz Çıkarma Durumu Neden Olur?

Sürekli geğirme ve çok gaz çıkarma pek çok nedene bağlı olarak gelişebilir. Kimi zaman yenilen yiyeceklerin midede gaz oluşmasına sebep olması yüzünden gaz çıkarma durumu yaşanır, kimi zaman ise kullanılan ilaçların yan etkisi olarak bu durum ortaya çıkar. Ancak bazen altında yatan sebep çok ciddi bir hastalığın habercisi olabilir, yani kimi zaman bağırsak iltihaplarının ya da bazı kanser türlerinin belirtileri olarak değerlendirilebilir. Ancak sakız çiğnemek, içecekleri pipetle içmek gibi basit durumların bile sürekli geğirmeye sebep olabildiği gibi ishal ya da kabızlığın da aynı şekilde problem yarattığı söylenebilir.

1. Çölyak hastalığı (gluten duyarlılığı)

Gluten; çavdar, arpa, buğday ve yulafın içerisinde yüksek miktarda bulunur. Çölyak hastalığı ise ince bağırsağın ömür boyu glutene karşı aşırı hassasiyet geliştirmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Genellikle genetik sebeplerden ötürü hastalığa yakalanan çölyak hastaları gluten içeren besinler tükettiklerinde midelerinde şişkinlik, sürekli gaz çıkarma, kramp ve geğirme gibi sorunlar yaşarlar.

2. Gastrit

Gastritin ortaya çıkmasına sebep olan durumlar aspirin ve nonsteroid antienflamatuar (ibuprofen, diklofenak, etodolak) ilaçların uzun süre kullanılması, bakteriyel bir enfeksiyon, mide astarında ülserleşme ya da iltihaplanma ve aşırı derecede alkol tüketilmesidir. Gastritin neden olduğu iltihap ise sindirim sisteminin düzenli şekilde çalışmasına engel olurken aynı zamanda gaz sıkışmasına, geğirmeye ve karın ağrısına sebep olur.

3. Gaz yapan yiyecekler

Genellikle lifli ve nişastalı gıdalar sindirimi en zor gıdalar arasındadır ve bu yüzden tüketildikleri zaman kalın bağırsakta birikirler. Bu besinler bağırsakta bulunan kolonik bakteriler tarafından fermente edilir ve bu durum gaz üretiminde artışa sebep olur. Gaz yapan ve geğirmeye sebep olan gıdalar ise; patates, makarna ve mısır gibi nişastalı yiyecekler, lif içeren bezelye, kuru fasulye, mercimek, yulaf ve buğday kepeği, sorbitol içeren şeftali, elma, erik ve armut, rafinoz içeren lahana, fasulye, brüksel lahanası kuşkonmaz, brokoli, kepekli tahıllar ve fruktoz içeren enginar, soğan, pırasa ve yapay şekilde tatlandırılmış meyve sularıdır.

4. Laktoz hassasiyeti (laktoz intoleransı)

Laktoz, süt ve süt ürünlerinin yanı sıra ekmek ve bazı işlenmiş hazır gıdalarda da bulunur. Normal şartlarda laktozlu yiyeceklerin içerisindeki laktoz şekerini vücutta bulunan laktoz enzimlerinin parçalaması gerekir. Ancak laktoz hassasiyeti olan kişilerde laktoz enzimi ya hiç yoktur ya da az miktarda bulunur. Bu da laktozlu gıdaların sindirilmesini zorlaştırır. Yani laktoz intoleransı olan kişilerin ince bağırsakları bu şekeri parçalayamaz. Laktoz hassasiyeti olan biri bu tarz yiyecekler tükettiğinde, geğirme, sürekli gaz çıkarma, mide spazmı, şişkinlik ve kimi zaman ishal gibi rahatsızlıklardan şikayetçi olur.

5. İrritabl bağırsak sendromu (hassas bağırsak sendromu)

Bu hastalığın belirli bir nedeni ve tedavisi bulunmasa da uzmanlar stres ve duygusal çatışmanın hastalığı tetiklediğini düşünmektedirler. IBS hastalarının kalın bağırsakları normalden çok daha hassastır. Yemek yemek, bağırsaklarda gaz birikmesi ya da hazımsızlık, hassas bağırsak sendromundan muzdarip olan hastalarda çok şiddetli şekilde gerçekleşebilir. Yani bazı yiyecekler ve ilaçlar bu hastalarda kasılmaları tetikleyebilir. Bazen kasılmalar dışkının bağırsaklardan geçişini uzatır, bu da kabızlık sorununu ortaya çıkarır. Bu hastalığın diğer semptomları ise ishal, aşırı gaz çıkarma, şişkinlik, sürekli geğirme ve mide bulantısıdır.

Sürekli Geğirme ve Gaz Çıkarma Durumu Nasıl Geçer?

Sürekli gaz çıkarma ve geğirme nasıl tedavi edilir sorusu sindirim problemi yaşayan kişilerin en merak ettiği soruların başında gelir. Ancak sürekli geğirme ve gaz çıkarma probleminin tedavi altına alınabilmesi için öncelikle altında yatan nedenin bulunması gerekir. Ancak bu rahatsızlıkları en aza indirebilmek için genel bazı yöntemler var.

1. Alışkanlıklarınızı değiştirin

Sürekli geğirme ve gaz çıkarma sorunlarından yakınan kişilerin yaşam kalitelerini artırmak adına öncelikle beslenme alışkanlıklarını değiştirmeleri gereklidir. Hızlı yemek yeme ya da içme alışkanlığından vazgeçmek, alkolden ve stresten uzak durmak, yemek yerken hava yutmamak için konuşmamak ve içecekleri pipetle içmemek, gaz yapıcı yiyeceklerden ve içeceklerden uzak durmak, sıkı kıyafet giymekten kaçınmak geğirme ve gaz çıkarma problemlerinin büyük ölçüde önüne geçebilir. Ayrıca bazı kıyafetler karın bölgesine baskı yaparak şişkinlik ve spazm oluşmasına sebep olabilir.

2. Bitki çayları tüketin

Bağırsaktaki gaz problemini ve sürekli geğirmeyi önleyen yöntemlerin başında bitki çayları gelir. Bağırsakları rahatlatarak sindirimi düzenleyen bu çaylar problemlere geçici de olsa çözüm getirir.

Anason çayı: Anason çayı bağırsak gazı için tercih edilen en popüler bitki çaylarından birisidir. Yemek sonrası ortaya çıkan hazımsızlık ve şişkinlik problemini giderir ve sindirim sisteminin sağlığını korur. 4 adet anason yıldızını 1 bardak kaynamış suya ekleyin ve 10 dakika demlenmesini bekleyin. Günde 3 kere tok karnına tüketin. Hamile kadınların tüketmesi tavsiye edilmez.

Zencefil çayı: Yüzyıllardır sindirim problemlerinin tedavisinde kullanılan zencefil oldukça şifalı bir bitkidir. Zencefilin içeriğinde bulunan "gingerol" şişkinlik ve gaz nedeniyle oluşan tüm rahatsızlıkların giderilmesinde etkilidir. 1 bardak kaynamış suya 1 parça zencefil kökü ekleyin. Ocağın altını kısın ve birkaç dakika zencefil kökünü kaynatın. Ocaktan aldığınız zencefilin içerisine 1 yemek kaşığı bal ve yarım limon suyu ekleyin. Ilık bir hal aldıktan sonra tüketebilirsiniz. Günde 3 bardağı geçmeden tüketmeniz tavsiye edilir.

Nane çayı: Antienflamatuar etkileri sayesinde bağırsakları rahatlatır. Sürekli geğirme ve gaz çıkarma problemini azaltır. Mide kramplarını ve mide bulantısını giderir. 2 çorba kaşığı naneyi kaynayan 1 bardak suya atın. Birkaç dakika daha birlikte kaynattıktan sonra nane çayını ocaktan alın ve çayınızı süzün. Ağır yemeklerden sonra tüketirseniz çok daha etkili olacaktır.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler