HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Su: Faydaları nelerdir?

Sıvı tüketimi insan vücudu için çok önemlidir. Hücrelerin canlı kalmasına, doku ve organların çalışmasına katkı sağlayan sistemler sıvı varlığında çalışır. Vücudumuzda kan, hormon salgıları, vücut atık sıvıları gibi birçok sıvı vardır.

Su: Faydaları nelerdir?

Bu sıvılar içerisinde en önemlisi sudur. Hem vücutta bulunan haliyle önemli hem de dışarıdan alınması gereken bir sıvıdır. İçerisinde birçok iyon, mineral ve yapıları bulunduran su, vücudun sistemlerinin çalışması için elzem derecede önemlidir. Hali hazırda insan vücudunun büyük bölümü sudan oluşur. Sağlıklı bir erkeğin vücudunun %60‘ı, kadının ise %'50 si sudan oluşur.

Ayrıca vücuttaki toksinlerin atılma şekli olan terleme olayında da kullanılır. Bebeklerde ve çocuklarda bu oran çok daha fazladır. İnsan bedeninde bulunan organlarda da mevcuttur. Örneğin akciğerlerin %90‘ı su ile doluyken beynin %95‘i yine sudan oluşur. Hücrelerde metabolik aktivitelerin gerçekleşmesi için gereklidir. Çünkü tüm hücrelerin işleyişi ancak bu şekilde sağlanır.

Suyun hücre içinde %2 oranında azalması ilk olarak o kısımda işlevsel sıkıntılar yaratırken daha sonra da birçok soruna neden olur. Vücutta sıvı azalması dehidrasyon olarak nitelendirilir. Akabinde bu durum gerçekleşir ise, kişide yorgunluk, baş dönmesi, halsizlik gibi sorunlar görülür. Çok az tüketilmesi ise zamanla böbrek sorunlarına yol açar. İnsan vücudu için çok büyük öneme sahip olan suyun birçok faydası vardır.

Suyun Faydaları

1. Cilt üzerinde olumlu etkisi vardır

Cilt hücrelerin su kaybetmesi ile yaşlanır. Su içmenin cilde faydaları vardır. Düzenli tüketilmesi hücrelerin sıvı kaybını engeller. Bu sayede gergin ve berrak bir görünüm elde edilir. Ayrıca ciltte oluşan kırışıklıkların da oluşması engellenir. Cildin yaşlanma ihtimali gecikir. Düzenli alınması ile yüzde sivilce veya akne çıkması ihtimali azalır.

2. Kilo vermeye yardımcıdır

Su içmek zayıflatır mı, sorusuna gelince; insan vücuduna alınan tüm besinler sindirildikten sonra ihtiyaç olunan kısım kullanılırken fazla olan kısımlar yağ şeklinde depolanır. Düzenli olarak su içilmesi ile dokularda oksijen salınımı artar. Vücut yeterli oksijen varlığında yağları yakarak kilo alınmasını engeller. Ayrıca suyun alınması ile mide ve bağırsaklar daha düzenli çalışır. Metabolik etkinlikler de hızlanır. Haliyle kilo alma ihtimali azalır. Ayrıca mideyi dolduran özelliği ve sıfır kalori sahibi olması sebebiyle de diyet yapan veya kilo vermek isteyen kişiler tarafından içilmesi gerekir. Yapılan araştırmalarda suyun düzenli olarak günde 2 litre tüketilmesi ile her ay 3 kilo verilebiliyor.

Kilo vermek isteyenler hem onları tok tutacak hem de kalorisi çok düşük şeylere ihtiyaç duyar. Kalorisi olmayan ve içildiğinde vücuda tokluk hissi veren bir sıvıdır. Bu sayede kilo alımı engellenir. Vücutta yağ yakımına destek verdiği için de kilo verdirici yönü vardır.

3. Sindirime katkı sağlar

Sindirim sistemi elemanları mide, bağırsaklar ve böbrekler sıvıların varlığında çok düzgün çalışır. Günde en az 2 litre su tüketerek sindirim sistemi düzgün bir şekle gelir. Ayrıca suda bulunan iyonlar sayesinde besinler daha kolay sindirilir. Özellikle bağırsaklarda yeteri sıvı ile bulamaç haline gelen besinler tamamen sindirileceği için, sindirim sorunları ortadan kalkar.

4. Saça iyi gelir

Düzenli olarak su içmenin saça faydaları, saç derisi üzerinde etkilidir. Çünkü saç derisi zamanla kuruyan bir yapıdır. Su tüketilince saç derisi nemli kalır. Yeterince nemli olan saç derisinden saçların dökülmesi ihtimali de azalır. Daha sağlıklı ve canlı saçlara sahip olunur.

5. Eklem ağrılarını önler

Vücudumuzda eklem çevresi su ile doludur. Zamanla vücudun sıvı kaybetmesi bu kısımlarda da sıvı kaybına neden olur. Akabinde kireçlenme, romatizma gibi sorunlar meydana gelir. Bunun önüne geçmek için düzenli olarak su tüketmek gerekir. Bu sayede eklem sağlığı korunur ve ağrılar giderilir.

Suyun Zararları

  • Her şeyin aşırısı vücuda zarar verir. Suyu da aşırı tüketmek zamanla vücutta hasarlara neden olur. İçinde yoğun oranda sodyum minerali bulunur. Bu mineral suyun aşırı tüketilmesi ile vücutta birikmeye başlar. Daha sonra Hiponotremi sorununa neden olur.
  • Hücrelerin çalışması için su gereklidir. Çünkü hücre içinde suyun yeteri kadar olmayışı fonksiyonların yerine getirilememesine neden olur. Fakat aşırı içilmesi de hücrelerde birikmesine ve dokularda şişmelere neden olur. Deri altında veya beyinde fazlalığında dolayı ödem oluşabilir.
  • Aşırı tüketiminde ortaya çıkan bir diğer zarar ise içen kişinin bağışıklık sisteminde meydana gelen değişimlerdir.
  • Çok fazla soğuk su içilmemelidir. Çünkü aç olan vücutta tokluk hissi yaratır. Bu şekilde vücut tamamen kötü bir düzen içerisinde çalışır. Baş dönmesi, bayılma ve kusma gibi belirtiler görülebilir.
  • Vücudun mevcut durumunda eğer ödem varsa suyu çok fazla tüketmemek gerekir. Bu durumun sebebi ise; ödemli vücuda su çok fazla alınırsa fazlalık suyu alarak ödemli bölgeye aktarır. Ödemli bölgede daha fazla şişme ve rahatsızlık olur.

Fazla Su İçmek Böbreklere Zarar Verir mi?

İnsan vücudunda önemli bir işlevi olan böbrekler tüm sıvıların süzülmesinden ve kana aktarılmasından sorumludur. Suyu aşırı tükettiğimizde böbreğe fazla yüklenmiş oluruz. Bu durum zamanla böbreğin zarar görmesine hatta işlevini kaybetmesine neden olabilir. Bu durumda böbrek yetmezliği görülür. Normalde vücut yapısı; cinsiyet, spor alışkanlığı gibi durumlar göz önüne alarak günlük tüketilmesi gereken sıvının miktarı değişir.

Standart oranlarda gün içinde bir kişinin en az 2 litre su tüketmesi gerekir. Fakat bu miktarın 3 veya 5 litrelere çıkması ilk zamanlarda sorun değildir. Günlük 10 litreye kadar dayanan su tüketimi ya da bir anda 2 veya 3 litre içilmesi vücutta ciddi tehlikeler yaratır. Hücrelerin aniden suyu alarak şişmesine, sodyum artışından dolayı komaya girilmesine hatta beyin ödemine neden olur. Bunun yanında uzun vadede böbreklerin iflas etmesine de neden olur.

Fazla Su İçmek Tansiyonu Yükseltir mi?

Tansiyon vücutta suyun yetersiz olması halinde yükselir. Bu yüzden tansiyonu dengelemek amacı ile düzenli tüketilmesi tavsiye edilir. Tansiyon sorunu yaşayan kişilerin her gün düzenli olarak 2 litre su içmeleri gerekir. Bu sayede tansiyon dengeye girer. Fakat aniden içmek ve aşırı içmek tansiyon dengesini tersine değiştirir. Ani tansiyon çıkmaları veya düşmelerine neden olarak kişiyi tehlikeye sokar.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler