HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tavuk: Faydaları nelerdir?

Çok çeşitli olarak tüketilmesi mümkün olan bir gıda maddesi olarak karşımıza çıkan ve hayatımızda önemli bir yer tutan tavuk, çorbadan yemeğe ve hatta tatlıya kadar birçok farklı şekilde sofralarda kendisine yer buluyor.

Tavuk: Faydaları nelerdir?

Dünya genelinde en sık tüketilen yemeklerden biri olmasının yanı sıra haşlanmış, rosto, pişmiş gibi birçok farklı çeşitte hazırlamak da mümkündür. Düşük yağ ve kalori miktarı ile kilo almak istemeyenler için büyük fırsatlar sağlayan tavuk, spor yapanlar için de ideal bir yiyecektir. Bünyesinde yüksek miktarda protein olması ve bedenin ihtiyaç duyduğu birçok mineral ve vitamine ev sahipliği yapması onu sofraların vazgeçilmezlerinden biri haline getirmiştir.

Beyaz et olarak da bilinen tavuk, kırmızı ete kıyasla daha ucuz fiyatlara elde edilebildiği için tüketim hacmi daha geniştir. Tavuğun sağlığa katkılı olduğu noktalar arasında kolesterol seviyesini kontrol altında tutmaktan beden direncini güçlendirmeye, yüksek protein sağlamaktan kemiklerin sağlığını korumaya, kalp hastalıkları riskini azaltmaktan kas oluşumunu desteklemeye kadar birçok ayrı fayda bulunur.

Tavuğun Kalorisi ve Besin Değeri

Miktar: Bir orta boy porsiyon

Kalori (kcal): 165

Yağ (g): 1,13

Karbonhidrat (mg): 0

Protein (g): 38,17

Tavuğun Faydaları

1. Bedene protein takviyesi sağlar

Bedene protein takviyesi yapmak ama bir yandan da olabildiğince az yağ oranına sahip bir şeyler yemek istiyorsanız tavuk tam da size göre bir yiyecek. Az miktarda yağ içermesi ve zengin protein oranıyla kas kütlelerinin oluşumunu destekleyen ve bedenin protein ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan tavuğun yüz gramlık kütlesi içerisinde yaklaşık olarak 18 gram protein yer alır.

Bir kişinin günlük protein gereksinimi ise her kilosu için bir gramdır. Yani 50 kiloysanız günlük protein ihtiyacınız 50 gram olacaktır. Bu durumda yalnızca 100 gram ağırlığında bir beyaz et yerseniz 18 gramlık ihtiyacınızı karşılamış olursunuz. Spor ile uğraşan kişiler için ise günlük protein gereksinimi kilo başına iki gramdır.

2. İhtiyaç duyulan vitamin ve minerallerin bünyeye girmesini sağlar

Tavuğun içeriği yalnızca protein açısından değil aynı zamanda vitamin ve mineraller açısından da oldukça zengindir. İçinde yer alan mineral ve vitaminler bedene birçok katkı sağlar. Örneğin, B vitamini sayesinde katarakt gibi görme sorunları ve cilt hastalıklarının önüne geçilebilir. Bağışıklık sistemi güçlendirilip halsizlik şikayetleri en aza indirilebilir. D vitamini sayesinde ise kalsiyum emilimi artar ve kemik sağlığı gelişir. Sodyum, potasyum ve fosfor gibi maddelerle ise hastalıklarla mücadelede beden daha dirençli hale gelir.

3. Kalp sağlığını destekler

Kalp sağlığını koruma ve geliştirme konusunda da tavuğun birçok faydası bulunuyor. İçeriğindeki B6 vitamini sayesinde kalp krizini önleme konusunda önemli bir görev üstlenen tavuk, homosistein düzeylerini düşürme konusunda bedene destek oluyor ve kalp krizi riski ile doğrudan alakalı bir durumu kontrol altında tutmamızı sağlıyor. Diğer taraftan içeriğindeki niasin miktarı çok olduğu için kolesterol düzeyini de alt seviyelerde tutmamızı kolaylaştırır.

Kötü kolesteroldüzeyi ne kadar düşük olursa kalp sağlığımız o kadar iyi olur. Diğer taraftan tavuğun içinde doymuş yağ asitlerinin de az miktarda bulunması kalbin işlevselliğinin negatif etkilenmesini önlüyor. Amerikan Kalp Birliği tarafından yapılan bir çalışmaya göre kırmızı et yerine beyaz et tüketip kalp sağlığınızı daha iyi şekilde koruyabilirsiniz.

4. Stresin etkilerini azaltır

Tavuğun bünyesinde stres sorununa çözüm getirecek iki harika kaynak bulunur. Bunlar B5 vitamini ile triptofandır. Her iki kaynak da beden üzerinde dinlendirici bir etki gösterir ve bu sayede stresli bir gün ardından oluşan stresin azalması konusunda bünyeye yardımcı olur. Mutluluk seviyesinin de artmasını sağlayan tavuk kendinizi kötü hissetmemeniz için belirli periyotlar halinde sofranızda yer alması gereken yiyeceklerin başında geliyor.

5. Kemiklerin güçlenmesini sağlar

Haşlanmış tavuğun faydalarından biri de kemiklerin daha güçlü bir yapıya evrilmesine destek olmaktır. Zamanla aşınan kemik yapıları ve yaşa bağlı olarak ortaya çıkan kemik sorunlarına çözüm olması adına tavuğu haşlayarak tükettiğiniz hallerde içerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde kemik sağlığınızı koruyabilirsiniz. Gençken düzenli olarak sofralarınızda tavuğa yer verirseniz yaşınız ilerledikçe ortaya çıkmaya başlama ihtimali artan kemik erimesi, kemik zedelenmeleri gibi durumlara karşı bünyenizi daha kuvvetli hale getirebilir ve bu tip durumlarla karşılaşma ihtimalinizi azaltmış olursunuz.

6. Tansiyon kontrolüne katkı sağlar

Tavuğun içeriğindeki düşük yağ oranı sayesinde kan basıncı, yani tansiyonu kontrol altına almak mümkün hale gelir. Tansiyonu kontrol altına almanın yanı sıra birtakım araştırmalara göre tavuğun hipertansiyonu düşürdüğü de belirtiliyor. Elbette ki bu yiyeceğin bu özelliğinden faydalanmak için onu yağlı bir şekilde ya da kızartma olarak değil de haşlama şeklinde tüketmeniz daha doğru ve daha yararlı olacaktır.

7. Kilo vermeye destek olur

İçeriğinde yüksek protein bulunan yiyeceklerin kilo vermeye daha iyi destek olduğu biliniyor. Bu durum göz önüne alındığında tavuğun eti tüketildiğinde de bedene yüksek oranda protein girer ve kilo vermek isteyenler güzel bir destek almış olurlar. Tabii bu durumda tavuğun organik yetişmiş olması ve yetiştirilmesi esnasında çok fazla zararlı yiyecekle muhatap edilmemesi gerekir. Yani köy tavuğunun faydalarının bu alanda daha etkili olduğunu söylemek mümkün.

Her Gün Tavuk Yenir mi?

Özellikle protein açısından zengin diyetlerle beslenmek durumunda olanların en büyük meraklarından birisi tavuğun her gün tüketilip tüketilmeyeceğidir. Elbette alerjik bir duruma sahip değilseniz ya da bir hassasiyetiniz yoksa tavuğu her gün yiyebilirsiniz ama ayarında tüketmeye dikkat etmeniz lazım. Sağlıklı bir bünyeye sahipseniz günlük olarak ortalama 150 gram seviyesinde tavuk yiyebilirsiniz. Bu konuda yine de bir beslenme uzmanından destek almanız sizin için daha yararlı olur.

Tavuğun Zararları

  • Sağlıklı koşullarda üretilen tavuğun bedene pek bir zararı olmaz fakat fazla tavuk tüketmenin zararları elbette ki olacaktır. Bedenden bedene değişmekle beraber genelde alerjik semptomlar görülebilir.
  • Her ne kadar bilimsel bir delil olmasa da Bolivya lideri Morales, Alternatif İklim Zirvesi'nde yaptığı konuşmada tavuk etinin erkeklere zararları olduğu konusunda bazı açıklamalar yaptı. Kapitalizm ve üretim çılgınlığı yüzünden tavukların normal şartlarda üretilmediğini belirten lider, tavuğun tüketilmesi halinde erkeklerin cinsel yetilerinde ve saçlarında bazı kayıplarla karşılaşabileceklerini belirtti.
  • Tavuk yağı zararlı mı, sorusuna gelince; tavuğu olabildiğince az yağlı şekilde tüketmek beden açısından daha yararlı olacaktır. Ne kadar yağlı yerseniz tavuğun yararlarından o kadar az yararlanmış olursunuz. Ayrıca fazla yağ, kilo problemlerine ve kalp ve damar sağlığına negatif etki ettiği için tavuğu mümkün olduğunca az yağlı şekilde ve eğer ihtimal dahilindeyse haşlanmış olarak yemeye gayret gösterin.
    Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler