Ofiste Nasıl Beslenmelisiniz?

Oturarak çalışanların derdi de, şikayeti de hep aynıdır: O kilolar bir türlü gitmek bilmez, yağlar erimez. Bütün gün masa başında olmanın değişmez ödülü olarak; selülitler top top olur, vücuttaki kalıcı yerini alır. Bir el ya da ayak kadar olmasa da, bele yerleşen can simitleri de vazgeçilmez birer uzuv olmuştur artık!

Ofis çalışanları için kilolu olmak ya da fazlalıklardan yakınmak bir kader değil elbette. Doğru beslenerek tüm bu sorunları geride bırakmak, daha sağlıklı hissetmek ve tabii yaz aylarına formda girme hayalini gerçekleştirmek mümkün. Ana ve ara öğün tercihleri yaparken bilinçli hareket eder, doğru bir beslenme rutinini tüm gün uygulayabilirseniz hiç zorlanmadan sporculara taş çıkarabilirsiniz. Bunun için öncelikle kararlı olun ve ofis çalışanlarına beslenme önerilerini aklınızdan çıkarmayın.

Ofiste Beslenme Nasıl Olmalı?

1. Su için

su

Çok basit gibi görünse de en zoru budur; gün içinde vücudunuzun ihtiyacına göre yeterli miktarda sıvı tüketmek. Masanızda mutlaka büyük bir su şişesi bulundurun ve susadıkça değil, şişeyi fark ettiğiniz her an su için. İşe dalıp gözünüz bir şey görmüyorsa, telefonunuza hatırlatma ekleyin. Özellikle kış aylarında alınan kiloların bir numaralı şüphelisi içmeyi unuttuğunuz sulardır. Sudan daha fazla fayda sağlamak için içine limon dilimleri ekleyebilirsiniz. Limon hem tok tutar hem de içine katıldığı suyu alkali hale getirir. Bu sayede vücudunuzun su kaynağını daha iyi kullanmasına yardımcı olursunuz. Eğer organik alışveriş yapmıyorsanız, limonları suya kabuklarını soyarak atın. Kabuktaki tüm tarımsal atık kalıntılarının suya geçmesini istemezsiniz, öyle değil mi?

2. Çay ve kahve tüketimini sınırlayın

kahve

Günlük sıvı alımınızı hesaplarken, asla çay ve kahveyi bu hesaba dahil etmeyin. Aksine, bu içecekler vücutta su tutulumuna sebep olduklarından tüketimini kısıtlamanızda fayda var. İçtiğiniz her bir bardak çay ya da kahve için içmeniz gereken su miktarını da aynı oranda artırın. Çok fazla kafein tüketirseniz tüm metabolizmanıza zarar verebilir; çarpıntı, baş dönmesi gibi problemler yaşayabilirsiniz. Kendinize içeceğiniz çay ve kahve sayısı ile ilgili ulaşılabilir sınırlar koyun, başardıkça daha da azaltın. Çalışırken mutlaka içecek bir şeyler arıyorsanız; ıhlamur, yeşil çay, kuşburnu gibi daha sağlıklı alternatifleri değerlendirebilirsiniz.

3. Fast food tüketmeyin

fastfood

Hamburger, pizza, patates kızartması gibi yiyecekler hızlı ulaşılabilir ve tüketilebilir oldukları iddiasıyla aklınızı karıştırsa da; en hızlı yemeğin yanınızda getireceğiniz sağlıklı bir sefer tası olduğunu unutmayın. O günün toplantılar, sunumlar ve konferans görüşmeleriyle dolu bir gün olacağı baştan belliyse, yemek işini son ana bırakmamak elinizde! Bir gün önceden önleminizi alıp yemeğinizi ofise taşıyın. Bu sayede akşam yemeğinden artanları değerlendirebilir ya da hiç olmadı kendinize hafif bir tost yapabilirsiniz. Aksi halde, hem sadece doymak için hiçbir keyif almadan kızartma yağında pişen kanserojen gıdalarla beslenecek hem de kilo verme hayaline veda edeceksiniz. Seçiminizi yapın!

4. Bilgisayar başında yemek yemeyin

bilgisayar

Ne kadar az vaktiniz olursa olsun, yemeğinizi bilgisayar karşısında yemeyin. Böyle yaparak ne yediğinizden tat alabilir, ne de gerçek anlamda doyduğunuzu hissedebilirsiniz. Ofise yemek de söyleseniz, yemeğinizi evden de getirseniz mutlaka, hiç değilse mutfağa kadar geçerek, yemek saatini günün diğer saatlerinden ayırın. Böylece hem biraz kafanızı rahatlatma fırsatı bulur, hem de beyninizin doyduğunuza dair sinyali almasını sağlarsınız. Yoksa yemekten iki saat sonra hiçbir şey yememiş gibi acıkmanız işten bile değildir. Ara öğünleri de masadan kalktığınız bir anda tüketebilirsiniz. Eğer bir çekmeceyi zula haline getirip, oradan sürekli yiyecek bir şeyler tırtıklıyorsanız bu kötü alışkanlığınızdan hemen kurtulun!

5. Paketli gıdadan uzak durun

market

“Diyet”, “sıfır kalori”, “sıfır şeker” gibi açıklamalara kanmayın; paketli ve işlenmiş gıdalardan olabildiğince uzak durun. Markalar pazarlama stratejileri gereği ürünün içinde ne olmadığını öne çıkarabilir, ancak onun yerine başka bir katkı maddesi eklenmediğine emin olmak gerekir. Örneğin içinde şeker olmayan üründe tatlandırıcı bulunabilir. Ofiste kahvaltı önerileri olarak sunulan kahvaltılık gevrek ve müslilerin içerisinde de çoğu zaman bal, çikolata ya da rafine şeker gibi yüksek kalorili ilaveler olduğunu unutmayın. Mümkünse kahvaltınızı evde yapın; günün ilk öğünü ne kadar güçlü olursa geri kalan zamanda da beslenmeniz o kadar dengeli gidecektir. Bunun için beş dakika erken uyanmaya değer. Mutlaka ofiste kahvaltı etmeniz gerekiyorsa, ofisteki buzdolabına peynir, zeytin, reçel gibi kahvaltılıklar yerleştirmeyi deneyin.

6. Sağlıklı atıştırmalıkları öğrenin

atıştırma

Ofiste ara öğün yapmak kaçınılmaz bir zorunluluk. Öğlen ne yerseniz yiyin, akşam saatlerine doğru mutlaka mideniz size kendini hatırlatacaktır. Bu nedenle alternatiflerinizi oluşturun, ikindi vaktinde tüketebileceğiniz sağlıklı atıştırmalıkları öğrenin. Bağırsak sağlığınız açısından kuru erik, kuru kayısı ve kuru üzüm gibi meyve kuruları liste başıdır. Bunları badem, ceviz ve fındık gibi enerji kaynaklarıyla bir araya getirdiğinizde açlık hissinden kolayca kurtulabilirsiniz. Ara öğünde en önem vermeniz gereken nokta ise, ölçülü olmak! Bir oturuşta bir poşet kuru kayısının başına geçmeyin! Günde bir-iki meyve kurusu ve birkaç adet ceviz türevinden fazlasını tüketmemelisiniz.

7. Tuz tüketimini sınırlayın

tuz

Oturarak çalışanlar için diyet listelerinde tuzun da yasaklar listesinde olduğu görülür. Tuz ödem yapar ve hareketsiz durumda tüm gün çalışan insan bu ödemi kolay kolay atamaz. Tuza vücudun ihtiyacı da olduğu için tüketimini sıfırlamayın, ancak sınırlı kullanın. Daha sağlıklı bir alternatif olarak kaya tuzu edinebilirsiniz, sofra tuzundan mümkün olduğu ölçüde uzak durun. Öğle aralarında ev yemeği yapan yerlere gidiyorsanız çok yağlı ve tuzlu yemekleri olan yerleri tercih etmeyin. Çevrenizde sağlıklı yemek alternatifleri yoksa, ofis diyet yemekleri yaparak her öğünü adresinize kuryeyle gönderen hizmetleri araştırıp bunlardan birine üye olabilirsiniz.

8. Egzersiz yapın

spor

“Oturarak çalışanlar nasıl zayıflar?” sorusunun cevabı tek başına diyette değildir. Dengeli ve düzenli beslenmeye, porsiyon seçimlerinizde ölçülü olmaya ve hazır gıdalardan kurtulmaya elbette önem verin ancak bununla kalmayın. Haftada üç günden az olmamak üzere düzenli yaptığınız bir spor ve her gün bol hareket, ofis hayatının üzerinizdeki olumsuz etkilerini silmeye yetecektir.

SİZ DE YORUM YAPIN!

Henüz yorum yapılmamış!