Her Şeyi Annenizden Beklemeyin: Arpa Şehriye Çorbası Tarifi

Bazı yemekler sadece yemek değildir; annedir, yuvadır, ailedir, memlekettir, huzurdur, ilaçtır, her derde devadır. Onu yediğiniz zaman her sıkıntınızın biteceğini düşünürsünüz. Biter de gerçekten. Dert kasavet kalmaz, derin bir ohh çekersiniz son kaşığın ardından. İşte onlardan biri, hatta açık ara önde gideni arpa şehriye çorbası. Hele bir de tavuk suyuna yapılırsa, üstüne kitap yazılabilir.

Türk mutfağının, her yörede bilinen ve sevilen yemeği arpa şehriye çorbası, belki de çorbaların en kolayı ve yoruma en açık olanı. Evde sadece su ve arpa şehriye olsa bile, karnınızı doyuracak bir çorba ya da pilav yapabilirsiniz. Ama tavuk suyuyla daha şahane olur, azıcık sivri biber çok yakışır, kuru nane serperseniz ayrı bir lezzet, limon sıkarsanız tam bir şifa kaynağı olur.

Print Recipe
Her Şeyi Annenizden Beklemeyin: Arpa Şehriye Çorbası Tarifi
Hazırlık süresi 20 dakika
Pişirme süresi 20 dakika
Passive Time 300 kalori / porsiyon
Kişi sayısı
kişilik
Malzemeler
Hazırlık süresi 20 dakika
Pişirme süresi 20 dakika
Passive Time 300 kalori / porsiyon
Kişi sayısı
kişilik
Malzemeler
Yapılışı
  1. Kuru soğanı yemeklik doğrayın, sıvı yağda karıştırarak pembeleştirin.
  2. Domateslerin kabuklarını soyun, rendenin kalın tarafından rendeleyin. Soğana ekleyin ve 1-2 defa birlikte çevirin.
  3. Tencereye suyu ekleyin ve kaynamaya bırakın. Su kaynamaya başlayınca ocağın ateşini kısın, soğan ve domatesler iyice yumuşayana kadar pişirin.
  4. Arpa şehriyeyi yavaş yavaş tencereye boşaltın, karıştırın.
  5. Tavuk suyunu ekleyin. Ocağın ateşini yükseltin. Karıştırmaya devam ederek çorbayı kaynatın.
  6. Tuz ve karabiberi ekleyin. Şehriyeler yumuşayana kadar pişirin.
  7. İnce kıyılmış maydanoz ekleyin.
  8. Yanında mutlaka limonla servis edin.
Recipe Notes
  • Şehriyeleri mutlaka kaynamakta olan suya salmalısınız. Salıp öylece bırakmak da olmaz, bir süre karıştırmaya devam etmek gerek. Yoksa bütün şehriyeler bir topak halini alır ve tencerenin dibine yapışıp kalır.
  • Tavuğun suyuna kuru soğan, havuç, patates ve biber koyarak haşlamanızı şiddetle tavsiye ederiz. Hem daha besleyici hem de çok daha lezzetli bir tavuk suyu elde edersiniz.
  • Hemen hemen tüm kalorisi tavuk suyundan gelen arpa şehriye çorbasının daha düşük kalorili olmasını isterseniz, derisi alınmış tavuk ya da tavuk parçaları kullanmalısınız. Bunun için, tüm diğer yemeklerde de uygulayabileceğiniz bir başka yöntem de domates ve kuru soğanı aynı anda tencereye alıp, kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı bir şekilde yumuşatmak. Böylece ilave yağ kullanmanıza gerek kalmaz.

Pişirme Önerisi

  • Tavuk suyu yerine kırmızı et ya da kemik suyuyla da yapılabilir.
  • 2 iri domates çorbaya renk vermek için fazlasıyla yeterli. Ama domatesin olmadığı durumlarda ya da kış aylarında domates salçası, biber salçası veya ikisini birden kullanabilirsiniz.

SİZ DE YORUM YAPIN!

Henüz yorum yapılmamış!